Csirkemell kék szőlős mártásban.
Láttatok már ilyen csodát, színesnek a csirke húsát. Finom szőlő tette vele, Izabella volt a neve. Mindenkinek lesz kedvence, ha elkészíted, büszkélkedj vele. Pulykamellből is készíthető, akár karácsonyi ételnek is megfelel. Kezdőknek is ajánlott, mert annyira egyszerű az elkészítése.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkemell filé,
5 dkg vaj,
1 közepes fej salotta vagy lila hagyma,
só,
frissen őrölt tarka bors,
1 dl fehér bor,
2 evőkanál keményítő,
50 dkg kék szőlő szemezve (tisztán mérve).
A csirkemellet szeletekre vágjuk, megsózzuk. A borsot csak később őröljük rá.
A vajat felhevítjük, a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a vajon dinszteljük.
A csirkeszeleteket a vajon átfehérítjük, amikor mind kész, visszatesszük a lábasba.
A szemezett szőlőt áttörjük (krumplinyomóval a legegyszerűbb, így a kezünk sem színeződik el.)
A szőlőt a csirkére rakjuk, ráöntjük a bort, így pároljuk készre közepes lángon.
Amikor a hús megpuhult, kiszedjük egy tálra, a mártást a keményítővel átforraljuk 2 percig.
Szitán átszűrjük, így öntjük a szeletekre.
Burgonyapürét készítettem vaj és kevés tej hozzáadásával.
Gyors, és nagyon könnyű étel.
Pulykamellből akár karácsonyi ebédnek is ajánlott.
Jó tanács: A szőlő fagyasztóba is elrakható összetörve, műanyag dobozban, de a kiengedésnél várjuk meg, amíg magától felenged, SOHA NE tegyük mikrohullámú sütőbe.