Vörös lencse pűré sertés szűzpecsenyével és füstölt combbal, bátor nyúl konyhájából.
Elkészült a vörös lencse, jöhet a házba a szerencse. Kívánok jó egészséget, szeretetet, békességet, boldog új évet.
A vöröslencse egészségesebb, mint rokona, mert rengeteg, a szervezetnek fontos ásványi anyagot tartalmaz, előnye még, hogy előáztatni sem kell és gyorsan megfő. Ezért az év más időszakában is ajánlom.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg vöröslencse,
1 babérlevél,
25 dkg füstölt sertéscomb, vagy angolszalonna,
70 dkg sertés szűzpecsenye egészben (2 db volt)
só,
tarkabors,
2 gerezd fokhagyma,
csipetnyi szerecsendió,
1 dl olaj.
20 dkg bacon a csomagoláshoz.
A sertéscombot 1 liter vízben megfőzzük. A húst a lében hagyjuk kihűlni, úgy szaftosabb.
A levét használjuk majd a lencséhez.
A szűzpecsenyét egészben sózzuk, a fele olajat a tarka borssal, zúzott fokhagymával és szerecsendióval elkeverjük, ezzel a húst megkenjük.
(A hús most 90 dkg volt, így a keskeny véget apróra vágva raguleves alap lett.)
Tálra helyezzük, és állni hagyjuk még fél órát. Közben egyszer megforgatjuk.
A tepsibe öntjük a maradék olajat, belefektetjük a bacon szeleteket.
Erre tesszük a húst, rá a pácot, a szalonnával befedjük és 200 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük 40 percig. Fólia nélkül a szalonna pirulásáig sütjük, közben a szafttal locsoljuk.
Omlós, nagyon puha lesz így az ételünk.
A húst kivesszük és szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük.
Amíg a hús a sütőben sül, a lencse is elkészül.
A comb főzővizéből fél litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel lassú tűzön főzzük 20-25 percig. Előáztatni nem kell!! A maradék főzővizet hagyjuk meg, mert lehet, hogy pótolni kell még egy keveset.
Többször megkavarjuk, semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt comb leve elég sós. Sűrítést nem igényel, de aki szereti, tehet hozzá még tejszínt is, most sűrűbb köretet akartam készíteni.
Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.