Csirkedarabok könnyű, finom bundában, brokkolival és petrezselymes újburgonyával.
Az étel könnyedségét azzal érjük el, hogy a húst fűszeres aludttejben pácoljuk legalább pár órán át, de legjobb egy éjszakára hűtőbe rakni. Az alapötletet Gordon Ramsay müsorában láttam, köszönet érte, mert remek ebéd lett. Pulykamell is készülhet így.
Hozzávalók 4 személyre:
Csirke comb és melldarabok, (1 kg),
fél liter aludttej,
1-1 teáskanál bors, 1-1 teáskanál só, csipetnyi szerecsendió, mokkáskanálnyi pirosparika,
25 dkg liszt a hús forgatásához,
olaj a sütéshez.
A körethez:
1 kg új burgonya (kisebb szemek),
petrezselyemzöld, só,
30 dkg brokkolirózsa,
3 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A csirkecombokat és a mellet feldaraboljuk. Ha egész csirkét vettünk, az aprólékot levesnek használjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, majd az aludttejben egy éjszakán át pácoljuk. Az aludttejben pácolás teszi omlóssá a húst.
Sütés előtt a lisztet sóval, borssal, pirospaprikával összekeverjük, csipetnyi szerecsendiót is adunk hozzá. A csirkecombokat és melldarabokat az aludttejből kivéve a lisztben alaposan átforgatjuk, jól megszórjuk, hogy a húst mindenütt elfedje.
Forró olajban kezdjük a sütést, majd a lángot mérsékeljük. Egyik oldalát fedő alatt sütjük, többször forgatjuk. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat! A megmaradt lisztbe és mártásba rakjunk a brokkoliból, azt utoljára sütjük ki, így kétféle köretünk lesz.
Papírtörlőre szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta. Frissen különlegesen finom, de hidegen is fogyaszthatjuk.
A körete petrezselymes újburgonya, amit tisztítás után sütőpapírral bélelt és olajjal megkent tepsibe raktam. Megsóztam, csipet pirospaprikával megszórtam, átkevertem, majd előmelegített sütőben egy órát sütöttem. Közben egyszer megforgattam a darabokat, végül megszórtam a petrezselyem zölddel.