Kacsa comb és mell párolt káposztával bátor nyúl konyhájából.
Szüret idején csak így készül nálunk a kacsasült, ami igazán omlós, különleges, ezt ki kell próbálni. Ünnepi asztalra nemcsak mutatós, de a vendégeknek is kedvelt étel.
Hozzávalók 4 személyre:
személyenként fél kacsamell vagy 1 kacsacomb (most pecsenyekacsából 5 combot és 2 mellfilét vettem)
1 kg szőlő (fehér-fekete vegyesen) szüretkor fél liter must,
só, bors, majoránna.
1,5 kg kifliburgonya,
A párolt káposztához:
60 dkg lilakáposzta, só, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 deciliter vörösbor, 2 alma reszelve, 1 evőkanál finom lekvár (ribizli, szilva, eper.)
A kacsa bőrét késsel bekockázom, a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom, és a kacsadarabokra rakom, a levét ráöntöm. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy éjszakát hagyom állni, ha kevesebb a szőlő, egyszer közben átforgatom, hogy mindenhol jól átjárja a szőlő íze a húst.
Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, alaposan kinyomkodom.
Bőrével lefelé nagy gáztepsibe rendezem a melleket, combokat. A mustot aláöntöm, és alufóliával lefedve sütöm a húst legalább másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja.
A fóliát levéve, a kacsából kisült zsírt leszedjük, (fiatal kacsánál ez nagyon kevés) a szaftjával locsolva pirosra sütjük a tetejét. (még fél óra kb.) A kacsa bőre szép piros, a hús omlós lesz.
Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a hús mellé teszem. A kimaradt krumplit egy közepes tepsibe lerakom és a hús szaftjával meglocsolva a sütő aljára téve sütöm. Amíg a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.
Így kétféle ízű köret lesz és egyszerre készül el.
Ősszel és télen párolt piros káposztával, nyáron gyümölccsel kínálom.
A párolt káposzta receptjét blogomon szintén megtalálják.
Minden ősszel rakok el szemezett szőlőt a fagyasztóba, így bármikor elkészíthetem ezt a különleges ételt.