Csirkekockák tejszínes mártásban.
Könnyen elkészíthető, finom ebéd. Most tárkonyt használtam, de más friss vagy szárított fűszerrel újabb ízt érünk el.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg csirkemell filé,
3 szál tárkonylevél, vagy 1 teáskanál szárított,
2 kisebb lila hagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só,
frissen őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)
2 dl tejszín 10%-os,
5 dkg vaj (vagy margarin) és 3 evőkanál olaj,
2 evőkanál keményítő vagy rizsliszt,
1 csomag durum orsótészta.
Körete orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.
A csirkemell filéket kockákra vágjuk, sóval meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.
A felolvasztott vajon és 2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát. Azért ezt ajánlom, mert könnyebb, kellemesebb ízt ad a csirkének.
A csirkekockákat belerakjuk, fehéredésig sütjük, ekkor tesszük hozzá a fokhagymát, tárkonyt, őrölt borsot (a tárkony helyett rozmaringot, bazsalikomot, majoránnát is használhatunk).
Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.
A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.
Amikor szükséges, a levet forró vízzel pótoljuk és 30-35 perc alatt puhára pároljuk.
A tejszínhez adjuk a keményítőt, a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.
2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.
Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur.