Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Csirkekockák tejszínes mártásban.

2023. január 06. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirkekockák tejszínes mártásban.

Könnyen elkészíthető, finom ebéd. Most tárkonyt használtam, de más friss vagy szárított fűszerrel újabb ízt érünk el.

csirkekockak_tejszines_martasban_20230105.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé,

3 szál tárkonylevél, vagy 1 teáskanál szárított,

2 kisebb lila hagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

só,

frissen őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)

2 dl tejszín 10%-os,

5 dkg vaj (vagy margarin) és 3 evőkanál olaj,

2 evőkanál keményítő vagy rizsliszt,

1 csomag durum orsótészta.

 

Körete orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.

 

A csirkemell filéket kockákra vágjuk, sóval meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.

A felolvasztott vajon és 2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott lilahagymát. Azért ezt ajánlom, mert könnyebb, kellemesebb ízt ad a csirkének.

A csirkekockákat belerakjuk, fehéredésig sütjük, ekkor tesszük hozzá a fokhagymát, tárkonyt, őrölt borsot (a tárkony helyett rozmaringot, bazsalikomot, majoránnát is használhatunk).

Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.

A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.

Amikor szükséges, a levet forró vízzel pótoljuk és 30-35 perc alatt puhára pároljuk.

 

A tejszínhez adjuk a keményítőt, a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.

2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.

 

Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr6218019954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása