Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Töltött új édeskáposzta, paradicsomosan.

2023. május 28. - Takács Gyuláné Erzsike

Töltött új édes káposzta paradicsomosan.

Megjelent a boltokban az új édes káposzta, kiváló ehhez az ételhez. Paradicsomosan készítettem. Bátran próbálják ki.

toltott_uj_edeskaposzta_20230528.JPG

Hozzávalók:

1 kg édes fehér káposzta,

50 dkg darált hús (sertés vagy szárnyas), most sertés-marha vegyesen volt,

25 dkg rizs,

1 fej vöröshagyma,

2-3 gerezd fokhagyma,

pár szelet kápia és fehér paprika apróra vágva,

2 evőkanál zsír,

só, bors, 1 teáskanál pirospaprika,

fél mokkáskanál borsikafű a káposztára,

fél liter paradicsomlé, vagy 1 nagyobb doboz paradicsompüré.

 

A káposzta torzsáját kivágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben a leveleket leszedjük, megpuhítjuk. A levelek vastag erét vágjuk le, így lesz könnyebben göngyölhető.

Amíg a káposzta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A zsírban az apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük. A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk.

A darált húshoz adjuk a rizst, a fűszereket, majd az egészet összekeverjük.

A káposzta leveleket megtöltjük, felgöngyöljük. A kimaradt káposztát apróra vágva a lábas vagy fazék aljára rakjuk, rátesszük a göngyölegeket és felöntjük annyi vízzel vagy a káposzta pároló levével, hogy a káposztát majdnem ellepje.

Tetejét megkenjük a paradicsompürével.

Közepes lángon főzzük, időnként az edényt forgassuk, hogy a folyadék mindenhol érje egyenletesen, ha szükséges még adjunk hozzá forró vizet.

A gyenge káposzta hamarabb elkészül, egy és negyed óra elég a főzéshez.

A szabolcsi töltött káposzta egyik változata, amit jó szívvel ajánlok.

Amennyiben marad a töltelékből, azt paprikába töltöm, így kétféle ételt készítek.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1618134052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása