Töltött új édes káposzta paradicsomosan.
Megjelent a boltokban az új édes káposzta, kiváló ehhez az ételhez. Paradicsomosan készítettem. Bátran próbálják ki.
Hozzávalók:
1 kg édes fehér káposzta,
50 dkg darált hús (sertés vagy szárnyas), most sertés-marha vegyesen volt,
25 dkg rizs,
1 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
pár szelet kápia és fehér paprika apróra vágva,
2 evőkanál zsír,
só, bors, 1 teáskanál pirospaprika,
fél mokkáskanál borsikafű a káposztára,
fél liter paradicsomlé, vagy 1 nagyobb doboz paradicsompüré.
A káposzta torzsáját kivágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben a leveleket leszedjük, megpuhítjuk. A levelek vastag erét vágjuk le, így lesz könnyebben göngyölhető.
Amíg a káposzta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A zsírban az apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük. A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk.
A darált húshoz adjuk a rizst, a fűszereket, majd az egészet összekeverjük.
A káposzta leveleket megtöltjük, felgöngyöljük. A kimaradt káposztát apróra vágva a lábas vagy fazék aljára rakjuk, rátesszük a göngyölegeket és felöntjük annyi vízzel vagy a káposzta pároló levével, hogy a káposztát majdnem ellepje.
Tetejét megkenjük a paradicsompürével.
Közepes lángon főzzük, időnként az edényt forgassuk, hogy a folyadék mindenhol érje egyenletesen, ha szükséges még adjunk hozzá forró vizet.
A gyenge káposzta hamarabb elkészül, egy és negyed óra elég a főzéshez.
A szabolcsi töltött káposzta egyik változata, amit jó szívvel ajánlok.
Amennyiben marad a töltelékből, azt paprikába töltöm, így kétféle ételt készítek.