Két módon készítettem, így mindenki kedvére falatozhat ebből a laktató ételből. Télen-nyáron, azaz bármikor kapható hozzávaló a boltokban.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, (tisztítva mérve)
1 tojás,
25 dkg liszt,
fél teáskanál só
2-3 evőkanál víz,.
15 dkg juhtúró,
15 dkg tejföl,
10 dkg kolozsvári szalonna,
30 dkg savanyú káposzta,
2 evőkanál zsír.
Elkészítés:
Felteszünk egy nagy fazékban 3 liter vizet forrni.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a zsíron ropogósra pirítjuk.
Ebből 2 evőkanálnyi zsírt egy kisebb lábasba kiveszünk, ezen pároljuk meg a 2-3 cm darabokra vágott savanyú káposztát. Mire a sztrapacska elkészül, ez is kész.
A krumplit meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. A cél, hogy teljesen sima, pépes legyen a nyers krumpli. A levét leöntjük, hozzáadjuk a tojást, sót, kevés vizet és 25 dekagramm lisztet.
A nokedlinél keményebb állagú tésztát kell kapnunk.
A tésztát nokedliszaggató segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, közben időnként megkeverjük. Körülbelül 6-8 percig főzzük. Ez az adag két főzésre lett kész.
Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük, lerázzuk a vizet (nem öblítjük le) és a szalonnás lábasba rakjuk.
Még melegen rárakjuk a juhtúrót és a tejfölt, vagy másik változatban a párolt káposztát.
Nagyon laktató étel. Jó étvágyat kívánok hozzá!