Tárkonyos, krémsajtos zöldségleves.
Igazán üdítő, finom leves sok zöldséggel. Különlegessé a krémsajt és a tárkony hozzáadása teszi, kóstoljátok meg feltétlenül.
Hozzávalók 4-5 adaghoz
2 közepes sárgarépa,
1 fehérrépa,
fél zsenge karalábé,
20 dkg karfiol,
1 közepes fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
Zellerzöld a lestyánlevéllel összekötve kerüljön a levesbe,
negyed kaliforniai és tv paprika,
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal, 4 szem szegfűszeg. teatojásba rakjuk,
2 evőkanál vaj, vagy 3 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint,
1 teáskanál tárkony,
10 dkg tejszines krémsajt vagy mascarpone,
só, 1 teáskanál pirospaprika.
Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon, vagy olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk. Sózzuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, karalábét 1-2 centiméteres kockákra, együtt pirítjuk még 5-6 percig.
Meghíntjük 1 teáskanál pirospaprikával, elkeverjük, majd 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a teatojásba rakott gyömbért, szegfűszeget, borsot.
Ételízesitőt, vagy 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig. A karfiolnak kevesebb főzési idő kell, azt később adjuk hozzá.
(Csomagba kötött zeller és lestyán levél kerüljön még bele, ami finom ízt ad.)
A tárkonyt a főzési idő vége előtt 10 perccel adjuk hozzá.
Amikor a zöldség megpuhult, a krémsajtot a 2 merőkanálnyi főzőlével alaposan elkeverjük, a leveshez adjuk, de a gázt elzárjuk, már nem főzzük tovább.
Különlegesen finom levest adunk így az asztalra.