Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Szarvas szelet burgonyafánkkal

2014. november 22. - Takács Gyuláné Erzsike

Itt az ősz, és valami különlegeset szerettem volna készíteni egy alkalomra.

szarvasszelet burgonyafánkkal áfonyával.jpg

Hozzávalók:

1 kg szarvas comb

a pácoláshoz: 1 dl olaj, 1 evőkanál mustár (ha van, dijoni), 1 mokkáskanál majoranna, 1 mokkáskanál kakukkfű és 1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami a vadakhoz fontos, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).

1 dl vörösbor

10 dkg füstölt szalonna

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

1 kis doboz paradicsompüré

2 sárgarépa

1 fehérrépa

2 dl tejszín

 

A szarvas combot felszeleteljük, a hártyát 2-3 helyen bevágjuk, hogy majd sülés közben a húst ne rántsa össze. Egy tálba öntünk 2 evőkanál olajat, a hússzeletek egyik oldalát mustárral megkenjük, lerakjuk, megszórjuk a pácnál leírt fűszer egy részével, majd ezt csináljuk tovább a következő sorral. A tetejére öntjük a maradék olajat. Folpackkal letakarjuk és hűtőben 2 napig pácoljuk, közben kétszer-háromszor megforgatjuk.

A sütéskor a lábasban 1 dl olajat forrósítunk és a hússzeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt átsütjük, majd kivesszük egy tányérra.

Amikor minden szelet kész, az olajba rakjuk a füstölt szalonnát, kiolvasztjuk, rárakjuk a hagymakarikákat, 5 percig pirítjuk, majd visszatesszük a hússzeleteket.

Hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét, amit a hús páclevével felengedtünk, a babérlevelet, a fokhagymát felaprítva, a sárga és fehérrépát 4-5 centis darabokra vágva és negyedelve.

Sót csak a sülés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.

Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús.

Amikor kész, kivesszük a hússzeleteket, a babérlevelet kidobjuk, a pecsenyelét a zöldségekkel és a tejszínnel átturmixoljuk, majd a lábasba visszatéve pár perc alatt összeforraljuk. 

A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük és hozzáadunk 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót.  Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban és szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A sárga burgonya a lisztesebb fajta, abból könnyebb a fánk készítése. 

Áfonyalekvár illik hozzá, de ha nincs, a ribizli lekvár is finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr826924365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása