Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Gazdag leves bátor nyúl módra

2014. november 23. - Takács Gyuláné Erzsike

Az ünnepi szarvas szelet után jólesik egy könnyű, de tartalmas leves és csirkefalatok rizzsel és mexikói mártással.

Gazdag leves  bátor nyúl módra

Gazdag leves.jpg

Hozzávalók:

50 dkg sovány sertéshús (comb)

5 dkg margarin (vagy vaj, vagy zsír, ízlés szerint)

1-1 szál sárgarépa és fehérrépa

1 negyed zeller gumó, 2 zellerlevél

1 kis karalábé

fél zöldpaprika,  negyed kaliforniai paprika

10 dkg fagyasztott zöldborsó

10 dkg gomba (3 fej)

másfél centis gyömbér darab

só, fél mokkáskanál őrölt bors

a levesbetéthez burgonyagombócot ajánlok: 15 dkg főtt burgonya, 4 dkg liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, csipet őrölt fehér bors, csipetnyi őrölt szerecsendió.

(Most könnyű dolgom volt, mivel előző nap a szarvashoz burgonyafánkot készítettem, ami azonos a gombóc tésztájával, félretettem egy kis adagot, csak ki kellett főznöm. Azért javaslom, hogy külön főzzük és ne a levesbe, mert így tisztább, szebb a levesünk.)

A húst kis, egy centis kockákra vágjuk, és a forró margarinon fehéredésig pirítjuk, kb. 10 percig. Közben a sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk a paprikával együtt, majd a gyömbérrel a húshoz adva még néhány percig együtt pirítjuk.

1,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, rátesszük a zellerlevelet, felforraljuk, és közepes lángon puhára főzzük.  

Amíg a leves fő, a gombóchoz a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a liszttel és tojással összegyúrjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Ha lágy a massza, még adhatunk hozzá kevés lisztet. Vízbe mártott kiskanállal apró gombócokat formázunk belőle, a forró levesből kiveszünk fél liternyit és ebben megfőzzük. 

Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a borsót, a felszeletelt gombát, majd együtt főzzük, amíg minden megpuhul. Végül a gyömbért és a zellerlevelet kivesszük, tálaláskor a gombócot a leves tetejére tesszük.

6 személy részére elegendő.

Tartalmas, sűrű, de ugyanakkor könnyű leves. 

Hozzá pedig a ropogós csirkefalatok rizzsel és mexikói mártással.

Csirkefalatok rizzsel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr866926391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása