Gezemice leves
Könnyű zöldségleves, bátran lehet változtatni az otthon lévő alapanyagok szerint.
Hozzávalók:
20-25 dkg sárgarépa
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 negyed zeller gumó
20 dkg kinai kel vagy 1 kis karalábé
fél zöldpaprika, negyed kaliforniai paprika
2 centis gyömbér darab (tisztítva, egyben)
5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint
só, fél mokkáskanál őrölt bors
1 húsleveskocka
Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon átforgatjuk (2-3 perc), hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, zellert, kinai kelt, vagy karalábét (ez évszaktól és az otthon lévő anyagoktól függ, most kinai kelt használtam), együtt pirítjuk még 5-6 percig.
1,5 liter hideg vízzel felöntjük és 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, közepes tűzön főzzük 50 percig.
(A gyömbér nagyon egészséges, mindenkinek ajánlom, a főzés végén vegyük ki a levesből.)
Végül, ha szükséges, még ízesítsük sóval, borssal.