Kedves kolléganőm adta az alapreceptet.
Itt a rengeteg friss zöldség. Bármikor, más összetevőkkel is elkészíthető.
Színes, ízes, könnyű étek. Hasonlóan készül, mint a rácponty, innen a neve.
Hozzávalók:
2 kis cukkini (40-50 dkg),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 fehér paprika, fél kaliforniai paprika, így színesebb az étel,
1 -2 paradicsom,
1 bögre párolt rizs,
4-5 szál virsli,
15 dkg liszt, fél teáskanál pirospaprika, mokkáskanál só, fél mokkáskanál bors összekeverve
3 dl tejföl,
2 evőkanál olaj a tepsi vagy tál kikenéséhez
A megmosott cukkinit vékony (max.1/2 cm-es) szeletekre vágjuk. (Ne hámozzuk, mert a zsenge cukkini héjában van a vitamin.)
Készítünk egy keveréket a lisztből és a fűszerekből, a cukkini szeletek felét beleforgatjuk, majd egy kiolajozott, tepsibe vagy lapos jénai tálba lerakjuk. Erre karikára vágott nagy fej vöröshagyma, 2 közepes paprika és 2 paradicsom kerül. Rászórunk egy bögrényi megpárolt rizst. (Mindig marad 1-2 adag a rizsköretek készítésekor, ez most kíválóan felhasználható.)
Felkarikázzuk a virslit, (nálam a frankfurti, vagy baromfi a nyerő) majd a maradék cukkinit rárakjuk a fűszeres lisztben megforgatva. Végül 2-3 dl tejfölben elkeverjük a megmaradt fűszeres lisztet, és ezzel bevonjuk a tetejét.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon megsütjük 40-45 perc alatt.
Nemcsak könnyű, de egészséges is. Vegetáriánusoknak is kiváló, virsli nélkül.