Saját recept, amit korábban készített ételek és fűszerek harmóniájának felhasználásával, a www.batornyul.blog.hu hűséges látogatóiinak ajánlok és ezúton köszönöm az egy év alatti 33526 letöltést.
Sertésborda selymes mártással, sokfűszeres burgonyával.
Hozzávalók:
80 dkg sertés karajfilé vagy szűzpecsenye
10 dkg liszt
só, bors
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
2 dl tejföl
10 dkg trappista sajt
1 húsleveskocka
2 evőkanál zsír
A karajt, vagy szűzpecsenyét kiklopfolom, sózom, borsozom, lisztbe forgatom (réteslisztet használok, ez jobban rátapad a húsra) és 2 evőkanál zsíron vagy olajon mindkét oldalát megpirítom (oldalanként 4-5 perc), a kisült szeleteket egy tányérra kiszedem, a zsiradékhoz hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, 3-4 percig pirítom.
2 dl vizet felforralok a leveskockával és a fokhagymás zsiradékra öntöm. Amikor forr, visszateszem a hússzeleteket és lassú tűzön sütöm tovább fél óráig, kétszer megforgatom a szeleteket, hogy a lisztes réteg ne kapjon le. Ezt követően a szeleteket kiveszem egy lábasba és melegen tartom tálalásig.
A tejfölt, tejszínt, 5 dkg reszelt sajtot összekeverem, és a hús 2 evőkanálnyi szaftjával elkeverem, majd a kellő sűrűség (4-5 perc) után tetejét ízlés szerint megszórhatjuk petrezselyemmel (elhagyható) és tálaláskor még reszelt sajttal.
A sokfűszeres burgonya receptje:
1,2 kg burgonya,
1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, zsálya, bazsalikom, rozmaring.
3 evőkanál olaj, só.
A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percet sütjük, majd a sütőpapírról a tepsire szedjük, hogy mindenütt egyformán puha legyen, így sütjük még fél óráig. A sütőt lezárjuk és a sütőpapírral letakarva hagyjuk tálalásig. Így nem szárad ki és az illatok jól benne maradnak.
Tipp: az étel készítését a krumplival kezdjük, míg az sül, a hús is elkészül.
Köszönet a blog látogatóinak.