Sós rudak. Gyors és finom sütemény.
Ünnepek jönnek, vagy barátokat várunk, ezért időben szólok, mert sokáig elálló és nagyon egyszerűen elkészíthető ez a sütemény, Sokat sütögető szomszédok is elkérték már a receptet.
Hozzávalók:
50 dkg süteményliszt,
25 dkg ráma margarin,
1 tojás,
2 dl tejföl,
1 evőkanál kacsazsír,
1 csomag szalalkáli,
1 teáskanál só,
tetejére:
1 felvert tojás,
10 dkg reszelt sajt,
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lisztezett deszkán azonnal nyújthatjuk ujjnyi vastagra.
A kacsa (vagy liba) zsírt ne hagyjuk ki, attól lesz olyan omlós a tészta.
A tetejét kenjük meg a felvert tojással és reszeljük rá a sajtot. (A kezemmel rányomkodom a sajtot, így a szeletelésnél nem válik le a tésztáról.)
A tésztát 1 cm széles, 4-5 cm hosszú rudakra vágjuk.
(Tipp: derelyevágó helyett vízbe mártott recés késsel vágtam a tésztát, könnyebb volt így vele dolgozni.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.