Vitamindúsak és ízletesek ezek a krémlevesek.
Medvehagyma krémleves.
Megérkezett a friss medvehagyma, remek krémlevest lehet belőle készíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csokor medvehagyma,
2 közepes burgonya,
5 dkg vaj,
4 dkg parmezán
200 g tejszín
1 liter víz vagy alaplé
szerecsendió
só, bors
Elkésztése:
A medvehagymát megmosom, apróra vágom, majd a vajon átforgatom.
Hozzáadom a hámozott és apró kockára vágott krumplit. Felöntöm a folyadékkal.
Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is.
Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem annak tartalmát.
Ilyenkor jöhet hozzá a tejszín is. Egyet még gyorsan forralok rajta.
Tálaláskor zöldségpucoló segítségével parmezánsajtot forgácsolok a tetejére és levesgyöngyöt teszek levesbetétként.
Brokkoli krémleves.
A brokkoli szárát ne dobjuk el, remek krémlevest lehet belőle készíteni. A leves ugyan nem lesz ragyogó zöld, hiszen a szár eleve halványabb árnyalatú, valamint tovább kell főzni, mint a rózsákat. Ami mellette szól, hogy ugyanúgy hozza a finom brokkoli ízt, és nem megy semmi veszendőbe. Néhány rózsát felhasználunk levesbetétnek, így meg tud mutatkozni a szépsége, nem kerül pürésítésre.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj,
2 dl tejszín
1 liter víz vagy alaplé
2 közepes krumpli
szerecsendió
só
bors
késhegynyi szódabikarbóna
Elkésztése:
Néhány apró rózsát forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe dobok néhány percre, gyorsan hideg vízben lehűtöm, majd tálalásig félreteszem.
A vajon enyhén megpirítom a hagymát. Hozzáadom a meghámozott brokkoli szárat és a felkockázott krumplit. Felöntöm a folyadékkal.
Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is. Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem a tejszínnel együtt, és szitán is átpasszírozom.
Egyet még gyorsan forralok rajta. Tálaláskor beleteszem a roppanósra blansírozott brokkoli darabokat és a levesgyöngyöt.