Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Medvehagyma krémleves és brokkoli krémleves.

2016. március 10. - Takács Gyuláné Erzsike

Vitamindúsak és ízletesek ezek a krémlevesek.

Medvehagyma krémleves.

Megérkezett a friss medvehagyma, remek krémlevest lehet belőle készíteni.

medvehagyma_kremleves.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

2 csokor medvehagyma,

2 közepes burgonya,
5 dkg vaj,
4 dkg parmezán
200 g tejszín
1 liter víz vagy alaplé

szerecsendió
só, bors

Elkésztése:

A medvehagymát megmosom, apróra vágom, majd a vajon átforgatom.

Hozzáadom a hámozott és apró kockára vágott krumplit. Felöntöm a folyadékkal.

Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is. 

Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem annak tartalmát.

Ilyenkor jöhet hozzá a tejszín is. Egyet még gyorsan forralok rajta.

Tálaláskor zöldségpucoló segítségével parmezánsajtot forgácsolok a tetejére és levesgyöngyöt teszek levesbetétként. 

 

Brokkoli krémleves.

brokkoli_kremleves2.JPG

A brokkoli szárát ne dobjuk el, remek krémlevest lehet belőle készíteni. A leves ugyan nem lesz ragyogó zöld, hiszen a szár eleve halványabb árnyalatú, valamint tovább kell főzni, mint a rózsákat. Ami mellette szól, hogy ugyanúgy hozza a finom brokkoli ízt, és nem megy semmi veszendőbe. Néhány rózsát felhasználunk levesbetétnek, így meg tud mutatkozni a szépsége, nem kerül pürésítésre.

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj,
2 dl tejszín
1 liter víz vagy alaplé

2 közepes krumpli
szerecsendió

bors
késhegynyi szódabikarbóna

Elkésztése:

Néhány apró rózsát forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe dobok néhány percre, gyorsan hideg vízben lehűtöm, majd tálalásig félreteszem.

A vajon enyhén megpirítom a hagymát. Hozzáadom a meghámozott brokkoli szárat és a felkockázott krumplit. Felöntöm a folyadékkal.

Fűszerezem borssal és szerecsendióval. Ha a folyadék, amivel felöntöm nem sós, akkor természetesen sózom is. Ha minden megpuhult a fazékban, akkor pürésítem a tejszínnel együtt, és szitán is átpasszírozom.

Egyet még gyorsan forralok rajta. Tálaláskor beleteszem a roppanósra blansírozott brokkoli darabokat és a levesgyöngyöt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr468459852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása