Szarvaskockák Bözse módra.
Különösen omlós, finom ebéd készült. Nem nevezném pörköltnek, mert a vadhoz illő fűszerek domináltak inkább.
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg szarvas comb (ilyen kiszerelésben árulják)
1 dl olaj
2 dl vörösbor
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál vadak fűszerkeverék vagy
(2 babérlevél, 10 szem borókabogyó, kakukkfű, zsálya, lestyán, szegfűbors)
1 teáskanál pirospaprika
só, bors
1 marhahús leveskocka 1 liter vízben feloldva.
A szarvascombot apróra felkockázzuk.
A lábasban 1 dl olajat forrósítunk és a félbevágott, szeletelt hagymát 5 perc alatt megdinszteljük. (Szoktam a hagymára 1 teáskanál sót szórni, így hamarabb megpuhul.)
Rátesszük a húst és kevergetve fehéredésig sütjük.
Hozzáadjuk a bort, a fűszereket (teatojásba téve nem kell a végén a borókabogyót és babérlevelet keresni, egyszerűen eltávolíthatjuk), paprikát, a fokhagymát felaprítva, felengedjük 2 dl húslével. Sót csak a főzés felénél teszünk bele, amennyi szükséges. Az elfőtt levet mindig forró húslével pótoljuk.
Az elkészítési idő 1,5-2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús.