Borjúpecsenye zsályával.
Ünnepi étel, a különleges alapanyag és íz miatt.
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg borjú fehérpecsenye szeletben,
só,
tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé)
1 fej vöröshagyma,
2 ágacska friss zsálya,
csipetnyi kakukkfű,
4 evőkanál kukoricaliszt,
3 evőkanál ketchup (jó minőségű),
1 evőkanál dijoni mustár,
1 dl fehérbor,
5 dl leves alaplé,
3-4 evőkanál olaj.
A szeletekre vágott pecsenyét kiverjük, sózzuk, tarkaborssal megszórjuk, kukoricalisztbe forgatjuk, majd kevés olajon minden oldalról átsütjük.
(Óvatosan forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)
A megpirult húst kivesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, így pihentetjük.
A hagymát karikára vágjuk és a visszamaradt olajon (ha szükséges, pótoljuk az olajat) pár percig pirítjuk, majd ráöntünk 2 dl alaplét (vagy vizet) és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. (Kb. 10 perc)
Visszatesszük a húst, rárakjuk a zsályát, kakukkfüvet, hozzáadjuk a bort, mustárt, ketchupot, és annyi alaplét, amennyi épp ellepi.
A tüzet mérsékeljük, így pároljuk a húst 50-55 percig. Az elpárolgott levét folyamatosan pótoljuk és vigyázzunk, hogy a húsról a kukoricaliszt ne tapadjon le a lábas aljára.
Ha szükséges, még utána ízesíthetjük, a zsályaágat kivesszük.
Ha a hús puha, kiszedjük, a szaftot átturmixoljuk, így lesz selymes a mártásunk.
Nagyobb odafigyelést igényel, mint általában a sültek, mert így kapunk omlós, finom ételt.
Rizsköret illik hozzá.