Csirkés egytálétel máltai módra.
A friss fűszerekkel készült, gazdagon paradicsomos étel sokak kedvence lehet.
Hozzávalók 6 adaghoz:
50 dkg csirkemell filé,
1 kis fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 szál bazsalikom
oregánó vagy majoranna,
rozmaring,
só, bors,
1 nagy doboz paradicsompüré,
30 dkg friss paradicsom
20 dkg rizs (főzve vagy párolva),
3-4 evőkanál olaj.
2 tojás felverve,
5 dkg reszelt sajt a tetejére.
A besamelhez:
5 dkg vaj,
3 evőkanál liszt,
2 dl tej,
1 dl tejszin,
só, fehér bors, csipetnyi szerecsendió,
1 tojás,
5 dkg reszelt sajt.
Először a besamelmártást készítsük el. A vajat olvasszuk meg, hozzáadjuk a lisztet és 2-3 percig keverjük. Levesszük a tűzről, lassanként hozzáöntjük a tejet, folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen, majd a tejszínnel is elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig főzzük állandó keverés mellett (7-8 perc) míg besűrűsödik. Ekkor fűszerezzük, beleszórjuk a reszelt sajtot, jól elkeverjük és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, akkor keverjük el benne a felvert tojást.
A csirkemellet apró kockára vágjuk, vagy darált húst is használhatunk. Az olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rátesszük a csirkét, fehéredésig pirítjuk (5-6 perc), majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, paradicsompürét, megszórjuk a fűszerekkel.
Alaposan elkeverjük és lefedve 15 percig főzzük.
A paradicsomos húst a rizzsel, a kihűlt besamelmártással összekeverjük és egy 30x40 cm-es tepsibe terítjük. A tetejét simára egyengetjük, rákenjük a 2 felvert tojást, végül 5 dkg reszelt sajttal (parmezán a legjobb) megszórjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és az ételünket 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
A máltaiak marhahússal készítik, de csirkével könnyebb ételt kapunk.