Vajbableves tojáskocka betéttel.
Könnyű zöldségleves, mert nem rántással vagy habarással készül, a levesbetét gazdagítja, más zöldséggel is készíthetjük.
Hozzávalók:
40 dkg zsenge vajbab,
1 sárgarépa,
fél fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
negyed zöldpaprika, negyed kaliforniai paprika
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint
só,
1 adag zeller-petrezselyem-lestyánlevél (csomagba kötve)
1 húsleveskocka.
Tisztítás után a babot két centis darabokra vágjuk.
A karikára szelt sárgarépát a felforrósított vajon vagy olajon átforgatjuk (2-3 perc), hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, babot, paprikát, együtt pirítjuk még 5-6 percig. Fél kávéskanál pirospaprikával megszórjuk,1,5 liter hideg vízzel felöntjük és 1 húsleveskockát adunk hozzá.
Felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 50 percig.
(Csomagba kötött zeller-petrezselyem és lestyán levél került még bele, ami finom ízt ad, a gyömbér nagyon egészséges, mindenkinek ajánlom, a főzés végén vegyük ki a levesből.)
A levesbetét:
2 nagyobb tojást felverünk, 5 dkg reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és fél apróra vágott paradicsommal (a magját ne tegyük bele) elkeverünk és 2 evőkanál olajon megsütjük, mintha omlettet készítenénk. Tányérra csúsztatjuk, majd kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Tehetjük később a meleg leves tetejére, nemcsak finom, de mutatós és változatos is.