Vegyes vágott savanyúság.
Sajnos itt az ideje, hogy gondoljunk a téli napokra, amikor jó elővenni a házilag készült savanyúságot. Nagyon egyszerű az elkészítése, sokáig eláll felbontás után is. Érdemes a hozzávalókat nagyobb piacon beszerezni, mert ott jóval olcsóbb.
Hozzávalók:
1,5 kg káposzta,
1,5 kg paprika (kápiát is tegyünk bele),
1,5 kg uborka (a kigyóuborkát ajánlom, az biztosan nem lehet keserű),
1 kg hagyma,
1 kg zöld paradicsom vagy ha van kis dinnye.
A tartósításhoz:
12 dkg só, 30 dkg cukor, 4 dl 10%-os ecet, 1 evőkanál borkénpor, (15-20 szem egész bors, 5 babérlevél, köménymag ízlés szerint, gézbe kötve, a fazék aljára téve, másnap ezt kivesszük, az ízek addigra már kioldódtak a lében).
A hozzávalókat tisztítás, szeletelés és a tartósító hozzáadása után összekeverjük, 24 órát állni hagyjuk. Közben 2-3 alkalommal átkeverjük. Annyi levet enged, hogy semmi más nem kell hozzá.
Másnap tisztára mosott üvegekbe rakjuk, végül a saját levével felöntjük, tetejére fóliát rakunk, és csavaros tetővel lezárjuk. Ebből az adagból 10 db 7 dl-es üveg lett.
Azonnal tehetjük a kamrába. Nagyon jól bevált recept, évtizedek óta így készítem és soha nem romlott meg.