Bátor nyúl konyhája

Afrikai harcsafilé tésztaágyon sütve.

2016. december 18. - Takács Gyuláné Erzsike

Afrikai harcsafilé tésztaágyon sütve.

Nagyon kedvelt ünnepi, karácsonyi étel, mivel az afrikai harcsafilé szálkamentes, előnye még, hogy sütéskor nincs átható olajszag a lakásban. Nem utolsó szempont, hogy korábban előkészíthetjük, csak a sütőben sütés marad hátra, amig az asztal terítése megtörténik. (No meg a háziasszony is elkészül.)

harcsafile_tesztaagyon.JPG

Hozzávalók: 6 adag

1 kg afrikai harcsa (filé),

halak fűszerkeverék (vagy só, bors, kapor, pici reszelt citromhéj)

5 evőkanál zsemlemorzsa, vagy kukoricaliszt, ízlés szerint

olaj a sütéshez.

 A tésztaágyhoz:

50 dkg szélesmetélt tészta,

15 dkg kolozsvári szalonna,

1 üveg házi lecsó (vagy 2 közepes vöröshagyma,1 paprika,1 paradicsom)

só, vagy ételizesítő,

2 késhegynyi bors,

2 teáskanál fűszerpaprika,

2 evőkanál olaj vagy zsír

3 dl tejföl.

1 evőkanál olaj és só a tészta főzővizébe.

A halat 3-4 centis csíkokra felszeleteljük. A fűszerkeveréket még egy kis sóval elkeverjük, a szeleteket megszórjuk, zsemlemorzsába, vagy kukoricalisztbe forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát átsütjük (3-4 percig, mert a végső szép színét a sütőben kapja meg.)

Tálra szedjük, amíg a tészta elkészül.

A szalonnát apróra vágjuk, lepirítjuk. hozzáadjuk a kész lecsót, vagy (a hagymát apróra vágjuk, a paprikát, paradicsomot is feldaraboljuk, és elkezdjük pirítani a zsíron vagy olajon. Amikor már üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, 2 dl hideg vizet adjunk hozzá, ettől hamar szétfő a hagyma).

Amikor már kész a mártás, akkor hozzáadjuk a tejfölt.  

A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk egy evőkanál olajat és sót).

A kifőtt tésztát beleforgatjuk a lecsós mártásba, és a tepsibe lerakjuk.

A kisült halszeleteket a tészta tetejére helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Mire a terítéssel elkészülünk, ez a finomságos halétel is tálalható.

Ha marad a tésztából, önállóan is jó fogás.

Tipp: Általában két harcsafilét vásárolok, ami kb. 1,6-1,7 kg. A szép, egyforma szeletekből készül ez a fogás, a farokrészből és a felső vékonyabb lebenyes részt felkockázva  pedig a harcsapaprikás.

Afrikai harcsafilé tálalásra kész.

harcsafile_talalasra_kesz.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr9612055819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.12.19. 13:48:46

Épp most kerül a heti menübe a harcsapaprikás, kapros juhtúrós galuskával. De ezt a receptet is ki fogom próbálni, úgyis kevés halat eszünk állítólag. Csak egy megjegyzésem lenne: nálam biztos, hogy nem egyenértékű az egy üveg házi lecsó két fej hagymával, egy paprikával és egy paradicsommal. :)

Takács Gyuláné Erzsike 2016.12.19. 15:11:16

Köszönöm a kommentet, nálam is a házi lecsó az igazi, (mindig is van eltéve) ez csak helyettesítő lehet, de ha karácsonyi a recept, ilyenkor már drága a paprika és a paradicsom.
Minden jót kívánok!