Gombás apróhús. ( A recept végén több ötlet a hétvégi sütés-főzéshez.)
Egyszerűen elkészíthető étel, jól variálható, mivel többféle köret is illik hozzá.
Hozzávalók: 4 adag.
40 dkg apró kockára vágott hús (most sertésszűz volt, de csirke, pulyka, bármelyik jó),
10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva,
20 dkg gomba, konzervből is jó,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só, ízlés szerint bors,
1 teáskanál majoránna,
1 teáskanál paprikakrém (saját magam tettem el darált kápia paprikából),
fél mokkáskanál provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű morzsolva,
1 leveskocka,
2 evőkanál olaj.
Az olajon a szalonnát megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott hagymát, pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott húst.
Amikor a hús kifehéredett, fűszerezzük és mindig csak kevés, forró víz hozzáadásával majdnem puhára pároljuk.
Kicsit erőteljesebben fűszerezzük, borsozzuk, a család ízlése szerint.
A gombát felszeleteljük, vagy ha konzerv, leszűrjük és a húshoz adva még további 10 percig együtt sütjük.
Annyi szaftja legyen, hogy a köretet megfelelően ízesítse.
Ha rizs a köret, akár össze is keverhetjük és egytálételként tálaljuk, de így mutatósabb.
Tészta, bulgur, főtt burgonya is illik hozzá köretként.
Receptajánló:
http://batornyul.blog.hu/2016/08/11/fuszeres_tejfolben_sult_csirke
http://batornyul.blog.hu/2016/11/10/toltott_hustekercs_sajat_bator_nyul_recept
http://batornyul.blog.hu/2016/03/16/medvehagymas_pulykamell
http://batornyul.blog.hu/2017/02/16/csirketekercs_gazdagon_toltve
http://batornyul.blog.hu/2017/01/31/kulonlegesen_finom_tepsis_krumpli
http://batornyul.blog.hu/2016/10/05/vajbableves_tojaskocka_betettel
http://batornyul.blog.hu/2016/12/03/angol_zelleres-pores_kremleves
http://batornyul.blog.hu/2016/02/13/gesztenyes_kisgomboc_meggysapkaval
http://batornyul.blog.hu/2016/05/27/afonyas_torta_bator_nyul_modra