Mentás zöldborsókrém leves.
A menta sokkal jobban harmonizál a zöldborsóval, mint azt elsőre hinnénk. Azt senki se gondolja, hogy egy mentol ízű levesről van szó, csupán csak finom utóízként fogjuk érezni. Ha nem tudjuk, mi van benne, akkor valószínűleg nem is biztos, hogy meg tudnánk mondani. Így tavasszal érdemes kipróbálni, mert itt a friss, hüvelyes borsó, és ennek az íze összehasonlíthatatlan az előre csomagolt, mélyfagyasztott változattal! Hidegen is finom.
Hozzávalók : 4 adag
70 dkg zöldborsó (kifejtve 35-40 dkg szem),
2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olivaolaj, vag vaj,
1.5 l zöldség alaplé,
só ízlés szerint,
bors ízlés szerint,
szerecsendió ízlés szerint, (fél mokkáskanállal tettem bele)
petrezselyem ízlés szerint,
2 dl főzőtejszin,
1 marék menta (10 levél),
levesgyöngy a tetejére.
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát. Ha már elkezd fonnyadni, hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldborsót, majd tovább pirítjuk.
Ha a borsó elkezdett ráncosodni, felöntjük a zöldséglevessel, hozzáadjuk a petrezselymet, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük a zöldségeket.
Ha a borsó megpuhult, beledobunk 6 mentalevelet és 3-4 percig együtt főzzük.
A tejszínt egy kis tálba öntjük, fokozatosan hozzákanalazunk pár kanál forró levest (egyneműsítjük).
Ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy a tejszín kicsapódjon.
A levest turmixoljuk, a tejszint hozzáadjuk és lassú tűzön pár percig tovább főzzük.
Fontos, hogy szinte csak összemelegíteni kell, forralni nem!
Tetejét mentalevéllel díszítjük és levesgyöngyöt vagy piritott zsemlekockát adunk hozzá.