Bátor nyúl konyhája

Sóágyon sült csirke.

2017. június 25. - Takács Gyuláné Erzsike

Sóágyon sült csirke. A világ legegyszerűbb étele.

Azoknak ajánlom, akik úgy szeretik a csirkét, ha a bőre finom ropogósra sül, és roppant egyszerűen elkészül.

soagyon_sult_csirke.JPG

A sóágyon sütés egy konyhatechnológiai eljárás, melynek során a só nem fűszer szerepét tölti be, hanem annak hatására különlegesen sül a hús. Ugyanis magába szívja a csirkéből kisülő nedvességet, és hőtartó is, ezáltal a csirke száraz forróságban sül, hasonlóan a kemencéhez. A végeredmény pedig finom, ropogósra sült csirke, ami belül omlós marad, nem szárad ki.

Egyszerű módszer, és még a mosogatást is megkönnyíti, mert a végén a sót nagy darabokban ki lehet szedni a tepsiből.  Nem kell félni, nem lesz túl sós a csirke, érdemes fűszerezni is.

soagyon_sult_csirke2.JPG

Hozzávalók: 3 adag

1-1,2 kg csirkehús (1 egész csirke vagy tetszőleges alkatrészei),

1 kg só,

2-3 evőkanál olaj,

2-3 szál rozmaring (helyettesíthető bármilyen tetszőleges fűszerrel)

2-3 szál majoránna.

elkészítés

1 kg sót öntsünk egy tepsibe.

A csirke bőre alá tegyük a friss fűszert, majd a sóra téve a felső részt kenjük át olajjal.

180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel) kb. 50-60 percig süssük, amíg szép pirult színe nem lesz. Közben még egyszer átkenhetjük olajjal.

Ha egész csirkét sütünk, akkor kb. 1 és negyed óráig süssük (csirke méretétől függ), és a hasüregébe is tegyünk fűszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr4512619363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zengazének 2017.06.26. 08:47:01

Az egész csirkébe egész almát is tehetsz, az is nagyon finomra sül!

Takács Gyuláné Erzsike 2017.06.27. 18:46:14

@zengazének: Kedves zengazének! Kösz a kommentet, nagyobb és egész csirkébe mindig teszek almát, de télen már birsalmát is raktam szeletekben, az is nagyon finom volt. Ez most olyan mini csirke volt.