Gazdagon rakott pulykamell.
Különlegesen finom, omlós pulykamell. Ünnepi ételnek ajánlom, a hozzávalók remek ízt kölcsönöznek az egyébként semleges pulykának. Köretként most borbundás brokkolit készítettem, amit szintén javaslok kipróbálásra, mert isteni volt.
Hozzávalók: 4-5 személyre
90 dkg pulykamell filé,
só, bors,
1 csomag baconszalonna (20 dkg),
15 dkg füstölt comb vékony szeletre vágva, lehet sonka vagy tarja, angolszalonna is,
10 dkg füstölt trappista sajt szeletelt,
4-5 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
a tetejére 5 dkg reszelt sajt (most grana padanot használtam),
vaj a tepsi kikenéséhez.
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A hússzeleteket lisztbe forgatjuk.
A közepes méretű tepsit kikenjük vajjal vagy margarinnal, beletesszük a szeletelt hús felét.
Erre kerül a baconszalonna fele, a vékony szeletekre vágott comb fele (nálunk a csemege boltos felszeleteli, mint a felvágottat). Mivel ez sós, az étel újabb sózást nem igényel.
Rátesszük a másik adag lisztbe forgatott pulykamellet. A kisebb szelet húsok is szükségesek, hogy szép egyenletesen rakott legyen a tepsi.
Erre kerül a bacon, majd a comb másik fele.
A tetejét a felvert tejföllel megkenjük.
Alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Ekkor a szafttal meglocsoljuk a hús tetejét.
A tetejére reszeljük a sajtot, de még fólia alatt sütjük tovább 30 percig.
Fólia nélkül csak addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz, nem szabad megégnie.
Mérsékeljük a tüzet, így a sütési idő még kb. 10 perc. Természetesen mindenki a saját sütőjéhez igazítja az időt.
Körete most borbundás brokkoli volt, de lehet rízs, burgonya, párolt zöldség.
A borbundás brokkoli receptje is megtalálható a www.batornyul.blog.hu oldalon.