Rizses hús torta módra.
A darált hús sokszínű felhasználására ez is az egyik lehetőség, remek egytálétel.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke),
20 dkg rízs,
1 fej vöröshagyma,
fél piros húsú paprika, (kápia vagy kaliforniai)
só, bors, majoránna,
fél mokkáskanál szerecsendió,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 tojás,
3 evőkanál tejföl,
2-3 evőkanál olaj,
1 dkg vaj a tál kikenéséhez.
Az apróra vágott hagymát 2 evőkanál olajon megdinszteljük, rátesszük a darált húst, és állandó keverés mellett fehéredésig lepirítjuk.
(Ha nem készen vesszük a darált húst, akkor a hagymát is daráljuk le vele.)
Hozzáadjuk a kockázott piros paprikát, a fűszereket, aláöntönk 1 dl vízet és néhány percig pároljuk. A majoránna és a szerecsendió nagyon finom ízt ad az ételnek.
A rizst megfőzzük, vagy pároljuk, ki hogy szokta.
Most jázmín rizst pároltam, de felhasználhatjuk a köretből megmaradt rizst is.
A langyosra hűlt rizst és a húst összekeverjük 2 felvert tojással, a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemzölddel.
A keveréket vajjal kikent kerek, (20-24 cm átmérőjü) tűzálló tálba, sütőformába vagy tepsibe tesszük, tetejét szépen elsimítjuk.
200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Tálra borítjuk és tortaszerűen szeleteljük.
Könnyű, finom egytálételt kapunk.
Az ötletet Frank Júlia „Disznóságok könyve” c. receptkönyvéből vettem, nekünk tetszett, próbálják ki. Szeretek a régi könyvekből tanulni.