Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Szüreti kacsamell bátor nyúl konyhájából.

2017. október 05. - Takács Gyuláné Erzsike

Szüreti  kacsamell bátor nyúl konyhájából.

Itt a szüret ideje, igazán finom a szőlő idén. Szőlősgazdáknak, vendéglősöknek, háziasszonyoknak (kezdőknek is) jó szívvel ajánlom. Aki ezt a receptet kipróbálja, ezután nem is fogja  másképp készíteni a kacsamellet vagy combot. Javaslom, hogy tegyenek el a fagyasztóba is pár doboz leszemezett szőlőt, mert így később is elkészíthetik kedves vendégeiknek ezt az igazán omlós, különleges ünnepi ebédet.

szureti_kacsamell.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

személyenként 1 kisebb kacsamell vagy 1 kacsacomb,

fél liter must, vagy 3 fürt szőlő (fehér-fekete vegyesen),

só, bors, majoránna,

Körete:

1,5 kg kifliburgonya

 

A kacsa bőrét késsel bekockázom, a combot a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni.

A tálba mustot öntök, a fűszerezett kacsát bőrével lefelé ráteszem, ismét must, kacsa és a tetejére a maradék must kerül.

Amennyiben az eltett szőlőt használom, úgy a szőlőt kézzel összenyomom, és a kacsa darabokra rakom, a levét ráöntöm.

A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. A sütés előtti napon elkészítem, hagyom állni, közben kétszer-háromszor átforgatom.

Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rendezem a melleket, combokat.

A mustot aláöntöm, és alufóliával lefedve sütöm a húst legalább másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja.

Ha fiatal kacsából készül, akkor is elég a must (szőlőlé) a pároláshoz.

A fóliát levéve, a kacsából kisült zsírt leszedjük, a szaftjával locsolva pirosra sütjük a tetejét. (még fél óra kb.) A kacsa bőre szép piros, a hús omlós lesz.

Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a hús mellé teszem.  Amíg a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.

A megmaradt krumpli másik részét közepes tepsiben sütöm úgy, hogy a kivett szaftból pár evőkanállal a tepsi aljára öntök, rárakom a krumpli szeleteket, a tetejét is meglocsolom és a sütő aljára téve megsütöm. Így kétféle ízű köret lesz, és egyszerre készül el.

Ősszel és télen párolt piros káposztával, nyáron gyümölccsel kínálom.

 A párolt káposztához:

40 dkg piros káposzta, 1 fej lilahagyma (a sonkahagyma az igazi) 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 alma hámozva-reszelve, 1 dl vörösbor (most mustot használtam), 2 evőkanál ribizli lekvár .

A káposztát meggyalulom, lesózom. Az olajat felhevítem,  majd ráteszem a cukrot, amit 1-2 percig pirítok és a felezett, karikára vágott hagymát beleszórom. 2-3 percig dinsztelem, ezután adom hozzá a káposztát, az őrölt köményt, a hámozott, reszelt almát és a ribizli lekvárt, végül a vörösbort. Gyakori keverés mellett, közepes tűzön párolom puhára.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr3912931239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Katalin 2018.10.14. 22:48:54

Micsoda recept, örülök, hogy megismerhettem! Nagyon guszta, istenien hangzik, ki fogom próbálni a közeljövőben! :) Úgyis láttam még szép szőlőt a piacon. Őszintén szólva még sosem gondoltam rá, hogy tegyek el szőlőt a fagyasztóba, de tényleg szuper ötlet, bespájzolok belőle valamelyik reggel! :)

Takács Gyuláné Erzsike 2018.10.18. 08:46:07

Kedves Tamás Katalin! Köszönöm a kommentet! Négy felnőtt részére 4 kacsacombot és 2 mellfilét szoktam vásárolni, mert ki ezt, ki azt szereti jobban. Ennyi fér bele a nagy gáztepsibe. A mell is nagyon omlós, vendégeim imádták. Kérlek, jelezz vissza, hogy sikerült. Minden jót kívánok!
süti beállítások módosítása