Sertésragu szuper finom mártásban, bátor nyúl módra.
Sertéskarajból valami újat szerettem volna készíteni, sikerült. Az ötletet Frank Júlia: Disznóságok könyve adta, köszönöm. A salottahagyma, vörösbor és a fűszerek csodás ízt adnak, próbáljátok ki.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertéskaraj ( vagy szép comb)
4 közepes fej salotta lilahagyma, (25 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),
4 gerezd zúzott fokhagyma,
1,5 dl vörösbor,
1 dl ketchup, (nem csipős),
1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, zsálya, rozmaring, (provance-i fűszerkeverék is tökéletes)
só, frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésre),
3 evőkanál olaj a sütéshez.
A karajt vagy combot ujjnyi vastagra szeleteljük, majd kockázzuk.
A felforrósított olajon a húst fehéredésig sütjük, (5-6 perc) majd kiszedjük.
A serpenyőbe a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát. A húst visszatesszük, erre kerülnek a fűszerek.
A vörösbort és a ketchupot összekeverjük és a húsra öntjük.
Közepes lángon főzzük tovább, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a hús lassabban puhuljon. A hagyma teljesen szétomlik,
Ha szükséges, az elfőtt levet pótoljuk kevés forró vízzel.
Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így. Elsőre soknak találjuk a hagymát, de az ízek csodásak.