Édesburgonya fánk köret sültekhez.
Remek köret ünnepi ételekhez. Most szűzpecsenyéhez tálaltam. Az édesburgonya nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amire szervezetünknek nagy szüksége van. Salátákhoz is kiváló. Ha még nem próbálták ki, most tegyék meg, hisz itt a szezonja.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg édesburgonya,
2 tojás,
15 dkg liszt,
só, fehérbors, csipetnyi szerecsendió,
olaj a sütéshez.
Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A levét leöntjük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, fűszerezzük, végül a liszttel alaposan összekeverjük. (Tipp: a levét zöldségleveshez felhasználhatjuk, hisz tele van vitaminnal.)
A fánkot olajba mártott evőkanállal szaggatjuk a forró olajba, ahol kicsit még formázhatunk rajta.
Törlőpapírral bélelt tálba szedjük.
A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk, a zúzott fokhagymával megkenjük.
(A keskeny véget levágva szépen megformázzuk, azt is megsütjük.)
Tálra helyezzük, olajjal meglocsoljuk és állni hagyjuk még fél órát. Közben egyszer megforgatjuk.
A serpenyőbe öntjük a húsról az olajat, kiegészítjük a maradék olajjal, majd minden oldalról átpirítjuk a sertés szűzpecsenyét.
A tepsibe tesszük a húst, rá a szaftot, és 200 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük még 30 percig. Omlós, nagyon puha lesz így az ételünk.
A húst kivesszük és szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.