Tiroli sonkás sajtos csirkemell színes zöldségkörettel.
Különlegesen finom, mutatós, akár ünnepi húsétel is lehet.
A tiroli sonka remek ízt ad, a zöldségköret remek kiegészítője ennek az ételnek.
Hozzávalók 4 személyre:
80-90 dkg csirkemell (4 db filé, a 2 egész csirkemell apróját leszedjük, máshoz felhasználjuk),
1 csomag feketeerdei sonka (10 dkg, 8 szelet),
8 szelet sajt (frico gouda volt most),
1 teáskanál só,
ízlés szerint bors, (frissen őrölt tarkabors a legjobb)
5 dkg vaj,
2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)
A körethez:
2 nagyobb sárgarépa (vagy 1 csomag új répa),
50 dkg karfiol tisztán mérve,
fél csokor medvehagyma,
2 tojás,
1 dl tejszín, vagy tejföl
fél mokkáskanál currypor,
só, bors.
5 dkg vaj,
2 evőkanál olaj
A csirkemellfiléket éles késsel szépen felnyitjuk úgy, hogy téglalap alakú legyen.
Folpack alatt enyhén kiverjük, hogy mindenhol egyenletes legyen.
Sózzuk, borsozzuk.
Minden filére 2 szelet sonkát és egy szelet sajtot teszünk, majd feltekerjük és hústűvel megtűzzük.
A vajat és az olajat felforrósítjuk és a tekercseket mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.
A serpenyőbe 2 tekercs fér, így kétszerre végzünk, a kész tekercset tepsibe rakjuk.
A serpenyőbe tegyünk 2 dl forró vízet vagy alaplét, hogy a finom pörzsanayagot feloldja, ez kerül a tepsi aljára.
Alufóliával letakarjuk, 45 percig sütjük, majd a tekercsekre 1-1 szelet sajtot teszük, így sütjük tovább, amíg a sajt szép színt kap. Ha a tekercsből, vagy a hús tetejéről lefolyna a sajt, ne keseredjünk el, mert nagyon finom íze lesz a szafttól.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet:
A karfiolrózsákat forrásban lévő sós vízben megpároljuk, de ne főjön szét. A sárgarépát kis rudakra vágjuk és vaj-olaj keverékén átpirítjuk, majd kevés víz és a fűszerek hozzáadásával készre pároljuk.
A medvehagymát felszeleteljük, a tojással elkevert tejszínhez adjuk.
A zöldségeket váltakozva kisebb tepsibe lerakjuk és megöntözzük a medvehagymás, tojásos tejszínnel. Addig sütjük, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik, kb. 10-15 perc.
Remek köret, mert változatosságot visz az étkezésünkbe, a medvehagyma pedig nagyon egészséges.
A feketeerdei, tiroli sonka különleges ízt ad ennek az ételnek, ha tehetik, ezzel készítsék.