Pácba került csirkemell.
Ez szó szerint értendő, ugyanis finom, omlós csirkemell készülhet így ebédre. Bár ma hallottam, hogy a csirkemellet száraznak mondta valaki, de a recept cáfolja ezt a véleményt. Könnyebben elkészíthető mint a rántott hús és nagyon ízletes. Körete is finom, a receptben megtalálható.
Hozzávalók 4 személyre:
2 egész csirkemell filé, (1 kg)
2 evőkanál olivaolaj, vagy finomabb étolaj,
1 evőkanál dijoni mustár,
1 evőkanál méz,
3-4 gerezd zúzott fokhagyma,
só, őrölt bors ízlés szerint,
fél teáskanálnyi pirospaprika,
2-3 evőkanál majonéz vagy tejföl (most tejfölt használtam),
2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
Készítsük el a pácot: keverjük össze a mustárt az olajjal, a zúzott fokhagymával, a folyékony mézzel és a tejföllel vagy majonézzel. Sózzuk és fűszerezzük majd keverjük ismét át.
Mossuk meg a csirkemell filét, szárítsuk meg papírtörlővel, majd vágjuk fel vékony szeletekre.
Tipp: 8 szép, nagyobb szeletet kapunk, ennyi fér a tepsibe, a háromszög alakú véget, a vékonyabb alsó részt felaprítjuk, felhasználjuk raguhoz, vagy levesbe.
Takarjuk le fóliával, kissé klopfoljuk ki, majd tegyük egy mélyebb tálba úgy, hogy rétegenként kenjük meg a páccal, majd öntsük rá a maradék pácot.
Hagyjuk állni benne 1-2 óra hosszát.
Addig a köretet elkészítjük, ami most zelleres burgonyapüré volt. A burgonyát és a zellert meghámozzuk, egyforma darabokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A levét leszűrjük és 5 dkg vajjal jól átkeverjük. (70 dkg burgonya és 30 dkg zeller volt az arány.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe, amit zsemlemorzsával megszórtunk, belerakjuk a bepácolt csirkemell szeleteket, elsimítjuk rajta a pácot, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percet, vagy amíg szép aranybarnára sül.