Csupa vitamin tál magvas szűzérmével.
Ez az étel annyi vitamint tartalmaz, hogy felsorolni is sok. Bármilyen más sülttel is kiváló.
Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz.
A cékla valóságos vitaminbomba, a téli hónapokban különösen ajánlott a fogyasztása.
Lila burgonya.A piacokon többféle lila burgonya is kapható. Mindegyikük Dél-Amerikából származik, és burgonya különlegességként termesztik őket. A lila burgonya gyorsabban megfő.
A körethez használtam még savanyú káposztát reszelt sárgarépával, ami szintén rengeteg vitamint tartalmazott. A hozzá készült szűzérméket pedig magvas morzsába forgattam, ami mandulát, napraforgó és tökmagot is tartalmazott.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg édesburgonya,
50 dkg lila burgonya,
2 közepes fej cékla,
20 dkg savanyú káposzta,
1 közepes sárgarépa (10-15 dkg)
60 dkg sertés szűzérme,
só, őrölt tarkabors,
4- 5 evőkanál liszt,
2 tojás,
magvas morzsa a panirozáshoz.
Az öntethez: 2 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál balzsamecet (most bio-t használtam), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, fél narancs leve.
Az édes és lila burgonyát hideg, sós vízben héjastól feltesszük főni, de mivel a lila burgonya hamarabb kész,azt külön kivesszük és hűlni hagyjuk.
A céklát külön főzzük, tisztítás után szeleteljük.
A savanyú káposztát felaprítjuk és a reszelt sárgarépával összekeverjük.
A szűzérméket szeletelés után sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba és magos morzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban sütjük, hogy a magok csak piruljanak.
Különösen finom ebéd.