Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Sárgabarackos gombóc és sok ötlet.

2019. július 18. - Takács Gyuláné Erzsike

Sárgabarackos gombóc és még sok ötlet.

Nagyon jó termés volt idén sárgabarackból. A lekvárok és a befőtt már sorakoznak a polcokon, de ezt az ételt ki ne hagyják. Már raktam el a fagyasztóba is félbevágott barackokat gombóchoz, szeletekre vágva süteménybe és a sárgabarackos csirkemell is elkészült már. Nemcsak szezonban, de télen is élvezhetjük így ennek a csodás gyümölcsnek az ízeit. A sárgabarackos csirkemell receptjét megtalálják a www.batornyul.blog.hu oldalon.

sargabarackos_gomboc.JPG

Hozzávalók a gombóchoz 4 személyre:

10 szem szép sárgabarack,

60 dkg burgonya,

20-25 dkg finomliszt,

diónyi zsir és mokkáskanálnyi só a tésztához,

5 evőkanál cukor,

1 evőkanál fahéj,

15-20 dkg zsemlemorzsa,

1 evőkanál zsír a morzsa pirításához,

rétesliszt a tészta nyújtásához.

 

A burgonyát meghámozzuk és kockára vágva, sós vízben feltesszük főni.

 

A zsíron a zsemlemorzsát megpirítjuk és hagyjuk kihűlni.

A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, ha vastag a héja, lehámozzuk. (Nálunk nagyon édes volt a barack, a héja vékony, így hámozásra nem volt szükség.)

Ha a burgonya megfőtt, 40-45 dkg-ot kiveszünk belőle, pár percig hagyjuk hűlni, összetörjük, majd a zsírt és a sót, végül a lisztet hozzáadva jól kidolgozzuk. Könnyen nyújtható tésztát kapunk. Ebből az adagból nekem 16 gombóc lett, ami 4 személyre elegendő.

 

A lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk és 6 cm-es kockákra vágjuk. A tenyerünkbe téve a tészta széleit még kicsit megnyújtjuk, a fél barackot rátesszük és 1 mokkáskanál fahéjas porcukrot teszünk a közepébe. A széleket ráhajtjuk és gombóccá formázzuk. Tányérra rakjuk, míg a tésztavíz felforr.

A gombócok főzővízébe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat.

Amikor a víz felforrt, beleteszünk adagonként 6-8 gombócot, 2 perc múlva óvatosan megkeverjük (ez azért kell, hogy ne tapadjon le az edény aljára) majd amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzzük.

A gombócokat szűrőtálba téve lecsöpögtetjük és a zsemlemorzsába forgatjuk, a lábasban inkább rázogatjuk, hogy körös-körül belepje a morzsa. Tányérra szedjük és a megmaradt fahéjas cukorral megszórjuk.

 

A megmaradt burgonyából és levéből jóízű levest készítettem: 1 evőkanál zsíron megpirítottam 5 dkg apróra vágott kolozsvári szalonnát, rátettem 5 dkg tarhonyát. Amikor az is megpirult, hozzáadtam fél fej apróra vágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 szál lestyánt és zellert, majd a maradék burgonyát és annak levét hozzáadva felengedtem. Só, bors került még bele és végül egy kellemes leves lett belőle. Remek kiegészítő a gombóc előtt.

 

Remélem jó ötleteket adtam, sokan kipróbálják majd a receptjeimet.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8014969230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása