Sárgabarackos gombóc és még sok ötlet.
Nagyon jó termés volt idén sárgabarackból. A lekvárok és a befőtt már sorakoznak a polcokon, de ezt az ételt ki ne hagyják. Már raktam el a fagyasztóba is félbevágott barackokat gombóchoz, szeletekre vágva süteménybe és a sárgabarackos csirkemell is elkészült már. Nemcsak szezonban, de télen is élvezhetjük így ennek a csodás gyümölcsnek az ízeit. A sárgabarackos csirkemell receptjét megtalálják a www.batornyul.blog.hu oldalon.
Hozzávalók a gombóchoz 4 személyre:
10 szem szép sárgabarack,
60 dkg burgonya,
20-25 dkg finomliszt,
diónyi zsir és mokkáskanálnyi só a tésztához,
5 evőkanál cukor,
1 evőkanál fahéj,
15-20 dkg zsemlemorzsa,
1 evőkanál zsír a morzsa pirításához,
rétesliszt a tészta nyújtásához.
A burgonyát meghámozzuk és kockára vágva, sós vízben feltesszük főni.
A zsíron a zsemlemorzsát megpirítjuk és hagyjuk kihűlni.
A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, ha vastag a héja, lehámozzuk. (Nálunk nagyon édes volt a barack, a héja vékony, így hámozásra nem volt szükség.)
Ha a burgonya megfőtt, 40-45 dkg-ot kiveszünk belőle, pár percig hagyjuk hűlni, összetörjük, majd a zsírt és a sót, végül a lisztet hozzáadva jól kidolgozzuk. Könnyen nyújtható tésztát kapunk. Ebből az adagból nekem 16 gombóc lett, ami 4 személyre elegendő.
A lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk és 6 cm-es kockákra vágjuk. A tenyerünkbe téve a tészta széleit még kicsit megnyújtjuk, a fél barackot rátesszük és 1 mokkáskanál fahéjas porcukrot teszünk a közepébe. A széleket ráhajtjuk és gombóccá formázzuk. Tányérra rakjuk, míg a tésztavíz felforr.
A gombócok főzővízébe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat.
Amikor a víz felforrt, beleteszünk adagonként 6-8 gombócot, 2 perc múlva óvatosan megkeverjük (ez azért kell, hogy ne tapadjon le az edény aljára) majd amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzzük.
A gombócokat szűrőtálba téve lecsöpögtetjük és a zsemlemorzsába forgatjuk, a lábasban inkább rázogatjuk, hogy körös-körül belepje a morzsa. Tányérra szedjük és a megmaradt fahéjas cukorral megszórjuk.
A megmaradt burgonyából és levéből jóízű levest készítettem: 1 evőkanál zsíron megpirítottam 5 dkg apróra vágott kolozsvári szalonnát, rátettem 5 dkg tarhonyát. Amikor az is megpirult, hozzáadtam fél fej apróra vágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 szál lestyánt és zellert, majd a maradék burgonyát és annak levét hozzáadva felengedtem. Só, bors került még bele és végül egy kellemes leves lett belőle. Remek kiegészítő a gombóc előtt.
Remélem jó ötleteket adtam, sokan kipróbálják majd a receptjeimet.