Sertésszűz falatok őszibarackkal és jázminrizzsel.
Különlegesen finom őszibarackunk termett. A sült barack remek kísérője volt ennek az ebédnek, de mártás is készült még belőle. Mostanában a saját gyümölcs nagy kincs.
Ez a recept bármilyen alkalomra, ünnepi ebédnek is kiváló.
Hozzávalók: 4 adag
80 dkg sertésszűz,
só, frissen őrölt bors,
5 evőkanál kukoricapehelyliszt (vagy finomliszt),
3 evőkanál olaj és 5 dkg vaj a hús sütéséhez.
6 nagyobb szem őszibarack, (télen befőtt is lehet)
2 evőkanál cukor,
fél citrom leve,
fahéjdarabkák,
2 + 1 dl víz,
1 evőkanál keményítő.
A húst ferdén szeletekre vágjuk, és kicsit kézzel kilapítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kukoricalisztbe forgatjuk. A forró olajon és vajon a szeletek mindkét oldalát átsütjük 3-4 perc alatt.
Az őszibarackból kettőt félreteszünk, megmossuk, de nem hámozzuk meg. 8 részre vágjuk.
Amikor minden szelet kész, a visszamaradt vajas olajba tesszük a felszeletelt barackokat, óvatosan átforgatjuk.
A többi barackot megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Lábasban a cukrot 2 dl vízzel és a citromlével felöntjük, majd a barackokat belerakjuk. A citromlé fontos, mert így marad szép a barack színe. 4-5 perc múlva felforr.
A hideg vízzel elkevert keményítőt simára dolgozzuk és pár kanál barack főzőlével a barackokra visszaöntjük. Már csak összeforrósítjuk és kész.
Különlegesen finom mártást kapunk.
Jázmin rizzsel tálaljuk. Sárgabarackkal vagy más gyümölccsel is próbálják ki.