Karfiollal fedett csirkecombok bátor nyúl konyhájából.
Ennek a receptnek az elkészítésére várnak a szebbnél szebb karfiolok a boltokban. Minden együtt van itt: a zöldség, a könnyű csirke és a durumlisztből készült orsótészta. Nagyon finom és kipróbálásra feltétlenül ajánlott recept, kezdőknek is.
Hozzávalók 4 személyre:
8 csirke felsőcomb vagy 4 egész comb
50 dkg karfiolrózsa (tisztán mérve) levéllel, torzsával kb. 70-80 dkg.
10 dkg füstölt mangalica szalonna vagy kolozsvári szalonna,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom (télen eltett lecsó 2 evőkanállal)
3 evőkanál olaj,
2 dl tejszín vagy tejföl,
1 evőkanál keményítő vagy rizsliszt (most utóbbit használtam,
1 teáskanál ételízesítő vagy húsleveskocka,
1 teáskanál pirospaprika, só, bors.
Az olajban üvegesre sütjük a szeletekre vágott szalonnát, rátesszük a felaprított hagymát és együtt dinszteljük 5 percig. Rátesszük a feldarabolt csirkét és fehéredésig pirítjuk.
Miután minden szeletet átsütöttünk, meghintjük a pirospaprikával, sózzuk, rátesszük a darabolt paradicsomot, a zöldpaprikát és a húsleveskockát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a húst ellepje. Rárakjuk a rózsáira szedett karfiolt, és lefedve közepes tűzön kb. 45-50 perc alatt puhára pároljuk.
Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, így a karfiolrózsák szépen egyben maradnak és a karfiol a csirke gőzében puhul meg.
Amikor a hús puha, a karfiolt és a húst tálra kivesszük. A szalonnaszeleteket is félretesszük. A visszamaradt levet átturmixoljuk, vagy szűrőn átszűrjük. Aki nem ehet tejes ételt, annak ezzel a szafttal tálaljuk.
A többi szaftot a keményítővel vagy liszttel simára kevert tejszínnel vagy tejföllel besűrítjük és pár perces forralás után a húsra öntjük.
Durum orsótészta illik hozzá, mert egészséges és mutatós köret.