Csirkecomb filé mascarponés mártásban, színes körettel.
Kedvenc receptjeim egyike, mivel a mascarponéhoz kevert zöldfűszerekkel kiváló ízvilágot érünk el. Ilyenkor a körete a kelbimbó és a sütőtök, de bármilyen más színes körettel is készíthetjük. Nagyon praktikus az elkészítés, mert a hús és a köret is egyszerre készül a sütőben, az előkészítés sem igényel sok időt és munkát. A végeredmény remek, próbálják ki.
Hozzávalók: 4 személyre
1 kg csirke combfilé vagy 8 felsőcomb (csirkemellből is nagyon jó),
25 dkg mascarpone sajt,
5-10 dkg reszelt sajt,
összesen 2 teáskanálnyi majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom (vagy provencei fűszerkeverék),
só, bors,
negyed piros kalifotniai paprika kockázva,
3 evőkanál olaj, vagy 1 evőkanál zsír.
A körethez:
40 dkg kelbimbó (mirelit is lehet),
20-25 dkg sütőtök,
só vagy ételizesítő, snidling,
3 dkg vaj a tál kikenéséhez.
Ha egész csirkecombot veszünk, az alsócomb pörköltnek nagyon jó, a felsőcomb csontja és bőre kiváló levesalap.
A csirke combfiléket sózzuk, borsozzuk.
A tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk, beletesszük a sózott-borsozott combfiléket.
A mascarpone sajtot összekeverjük a fűszerekkel és a combok tetejére simítjuk.
200 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt 45 percig sütjük.
A fóliát levesszük, megszórjuk reszelt sajttal és a paprikakockákkal, majd még 20 percig, illetve a sajt pirulásáig sütjük.
Az ízek fantasztikusan átjárják a húst, remek ételt kapunk. A csirkecomb szaftosabb, ezért ajánlom ezt. Ha csirkemellből készítjük, azt kevesebb ideig süssük, nehogy száraz legyen.
A körethez a sütőtálat kivajazzuk, belerakjuk a sütőtök szeleteket, a kelbimbót. Ételízesítővel, megszórjuk, fedés nélkül a sütőben megpuhítjuk. 25 perc után a kelbimbókat fordítsuk meg.
Tálaláskor a csirke finom szaftját öntsük a zöldségekre.