Vendégváró fűszeres karaj torta módra
Fiaim kedvence a fűszeres karaj. Most épp külföldről jöttek, nem tudtam, mikor érkeznek, ezért találtam ki ezt a formát. Egyébként akár melegen, akár hidegen remek étel. Nagy örömmel fogyasztották. Csirkemellből is próbálják ki.
Hozzávalók 4-5 személy részére:
14 szelet rövidkaraj csont nélkül vagy szűzérme,
Só, őrölt bors,
4-5 gerezd fokhagyma,
20 dkg liszt,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 tojás,
fél liter olaj a sütéshez.
A körethez:
1,8 – 2 kg krumpli,
vaj, só, bors és csipet szerecsendió.
A karajszeletek szélét 2-3 helyen bevagdosom, kiklopfolom, majd sózom, borsozom.
Egyik oldalukat a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával megkenem, folpackot teszek rá és kb. fél órát állni hagyom.
A lisztbe belekeverem a pirospaprikát. Az olajat serpenyőben felforrósítom.
A karajszeleteket paprikás lisztbe, felvert tojásba majd ismét paprikás lisztbe mártom és beleteszem a forró olajba. Fedő alatt sütöm 5 percig, majd megfordítom a húst és mérsékelem a tüzet egy kicsit, mert a paprika könnyen megégne. Mindkét oldalt kétszer fordítom meg, hogy szépen süljön. Papírtörlő segítségével leitattam róla a fölösleges olajat. Egy jénai tálba szedem ki a húst, aztán befedem, így meleg marad, míg minden szelet kisül.
Először a krumplipürét készítettem el. A burgonyát meghámoztam, aprítottam és sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, utána vajjal, borssal és szerecsendióval áttörtem.
Ezt követően kétharmadát egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítottam. Addig hagytam hűlni, amíg a húst elkészítettem.
A tortaformában lévő krumplipüréről lepattintottam a peremet.
Tálra tettem az alapot és körberaktam a hússzeletekkel.
Megdíszítettem, kizárólag ehető díszítést, uborkát, paradicsomot, lilahagymát használtam.
A megmaradt krumplit a frissen sült szeletekkel fogyasztottuk, a tortát a később érkezők kapták.
A megmaradt uborkából salátát készítettem.