Karfiolrózsák kukoricapelyhes csirkeszeletekkel.
A piacokat ellepi a gyönyörű, hófehér és most legolcsóbb karfiol. A recepteknél a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket is figyelembe veszem, ezért most ez a hétvégi ajánlatom. Önállóan is finom, de a csirkeszeletekkel tökéletes.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej karfiol, tisztán mérve kb. 1 kg
6 szelet sajt vagy reszelt sajt,
2 evőkanál tejföl.
70 dkg csirkemell filé szeletben,
só, őrölt tarkabors,
3 tojás,
10 dkg liszt (én réteslisztet használok)
csipetnyi szerecsendió,
10-15 dkg összetört kukoricapehely. (legegyszerűbb, ha nagyobb nylonzacskóba téve nyújtófával megtörjük olyan apróra, amilyenre szeretnénk.)
2 + 2 evőkanál olaj a tepsihez. (ha van, olivaolaj, de más is megfelel.)
Először a csirkét készítjük el. A csirkemellet vékonyra szeleteljük, borssal fűszerezzük, majd lisztbe, a sóval felvert tojásba, végül az összetört kukoricapehelybe forgatjuk.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, 2 evőkanál olajjal megkenjük, ráhelyezzük a szeleteket.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütjük, majd megfordítjuk, a tetejére ismét csöpögtetünk 2 evőkanálnyi olajat és további 15 percig sütjük.
Nagy előnye, hogy kevés zsiradékkal könnyű, finom húsételt kapunk. Ha nem fér bele az egész a tepsibe, teflonserpenyőt is használhatunk, ahhoz is csak pici olaj kell.
A karfiolt nagy rózsákra szedve, lobogó, sós vízben megfőzzük. a főzővízhez tegyünk 2 evőkanál tejet, ettől marad szép fehér a színe és az erős szagot is mérsékli. Próbálják ki a javaslatomat a főzéskor, de arra figyeljenek, hogy a fedő csak félig legyen az edényen, a tejtől a főzővíz ne fusson ki.
A tepsit vajjal, vagy margarinnal kikenjük, belerakjuk a karfiolrózsákat és tetejére kanalazzuk
a hús panírozásából megmaradt tojáshoz adott 3 evőkanál lisztet és 2 evőkanál tejfölt, amit borssal és fél mokkáskanálnyi szerecsendióval ízesítünk.
Tetejére sajtot teszünk, vagy reszelünk és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, a sajt képen látható pirulásáig sütjük.
Kiadós, laktató ebéd.
Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.