Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Karfiolrózsák kukoricapelyhes csirkeszeletekkel.

2020. november 06. - Takács Gyuláné Erzsike

Karfiolrózsák kukoricapelyhes csirkeszeletekkel.

A piacokat ellepi a gyönyörű, hófehér és most legolcsóbb karfiol. A recepteknél a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket is figyelembe veszem, ezért most ez a hétvégi ajánlatom. Önállóan is finom, de a csirkeszeletekkel tökéletes.

karfiolrozsak_csirkemellel_20201105.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej karfiol, tisztán mérve kb. 1 kg

6 szelet sajt vagy reszelt sajt,

2 evőkanál tejföl.

70 dkg csirkemell filé szeletben,

só, őrölt tarkabors,

3 tojás,

10 dkg liszt (én réteslisztet használok)

csipetnyi szerecsendió,

10-15 dkg összetört kukoricapehely. (legegyszerűbb, ha nagyobb nylonzacskóba téve nyújtófával megtörjük olyan apróra, amilyenre szeretnénk.)

2 + 2 evőkanál olaj a tepsihez. (ha van, olivaolaj, de más is megfelel.)

 

Először a csirkét készítjük el. A csirkemellet vékonyra szeleteljük, borssal fűszerezzük, majd lisztbe, a sóval felvert tojásba, végül az összetört kukoricapehelybe forgatjuk.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, 2 evőkanál olajjal megkenjük, ráhelyezzük a szeleteket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütjük, majd megfordítjuk, a tetejére ismét csöpögtetünk 2 evőkanálnyi olajat és további 15 percig sütjük.

Nagy előnye, hogy kevés zsiradékkal könnyű, finom húsételt kapunk. Ha nem fér bele az egész a tepsibe, teflonserpenyőt is használhatunk, ahhoz is csak pici olaj kell.

A karfiolt nagy rózsákra szedve, lobogó, sós vízben megfőzzük. a főzővízhez tegyünk 2 evőkanál tejet, ettől marad szép fehér a színe és az erős szagot is mérsékli. Próbálják ki a javaslatomat a főzéskor, de arra figyeljenek, hogy a fedő csak félig legyen az edényen, a tejtől a főzővíz ne fusson ki.

A tepsit vajjal, vagy margarinnal kikenjük, belerakjuk a karfiolrózsákat és tetejére kanalazzuk

a hús panírozásából megmaradt tojáshoz adott 3 evőkanál lisztet és 2 evőkanál tejfölt, amit borssal és fél mokkáskanálnyi szerecsendióval ízesítünk.

Tetejére sajtot teszünk, vagy reszelünk és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, a sajt képen látható pirulásáig sütjük.

Kiadós, laktató ebéd.

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr5416276010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása