Sertésszűz vargányagombás mártással, dödöllével.
A sertésszűz a sertés legnemesebb része, sokféleképpen és könnyen elkészíthető. Most egy saját receptet szeretnék megosztani, ami biztosan kedvence lesz a Te családodnak is. Sokéves konyhai tapasztalatom alapján állítom, hogy megéri a sertésszüzet vásárolni (különösen, ha akciós), mert bármikor finom, ünnepi ebédet varázsolhatunk a család asztalára.
Hozzávalók 3 személyre:
60 dkg sertésszűz, (4 személyre vásároljunk 2 db-ot, ami 80-90 dkg)
só, frissen őrölt tarka bors, (nagyon illik a sertésszűzre),
2 teáskanál őrült vargányagomba, vagy pár darab szárított.
2 közepes fej salottahagyma, vagy lilahagyma (20 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),
2 gerezd zúzott fokhagyma,
kakukkfű, majoránna, bazsalikom, (vagy provence-i füszerkeverék 2 teáskanál),
1 szelet teljes kiőrlésü kenyér,
1 dl tej,
2 dl tejszín vagy ízlés szerint kókusztej,
2 evőkanál kacsazsír.
A szűzérmét lehártyázzuk, majd ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük, a hússzeleteket kézzel finoman ellapítjuk..
Mindkét oldalán sózzuk, egyik oldalán borsozzuk, (a frissen őrölt tarka bors kitűnő ehhez a húshoz) majd a kacsazsíron mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.
Tálra szedjük, alufóliával letakarjuk. Az apró kockára vágott kenyeret tejbe áztatjuk.
Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kevés kacsazsírt teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5-10 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát, és a fűszereket is. A szárított vargányát megőröltem, így adtam az ételhez, az íze fantasztikusan átjött a mártásban. (Köszönet érte Zalából származó Barátnőmnek.)
Jó tanács: ahhoz, hogy a hagyma teljesen szétessen, hideg vízzel, vagy levesalaplével öntsük fel és így pároljuk tovább.
Amikor a mártás összeforrt, hozzátesszük a tejből kinyomkodott kenyeret, a 2 dl tejszínt, végül a megmaradt tejet is. A kenyér lesz a sűrítő anyag, mást nem használunk.
A hússzeleteket visszatesszük, pár percig együtt pároljuk, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak, ahogy a képen is látszik.
Dödöllével tálaltam, ennek a sütéséhez is kacsazsírt használtam.