Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Sertésszüz vargányagombás mártással, dödöllével.

2021. január 28. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertésszűz vargányagombás mártással, dödöllével.

A sertésszűz a sertés legnemesebb része, sokféleképpen és könnyen elkészíthető. Most egy saját receptet szeretnék megosztani, ami biztosan kedvence lesz a Te családodnak is. Sokéves konyhai tapasztalatom alapján állítom, hogy megéri a sertésszüzet vásárolni (különösen, ha akciós), mert bármikor finom, ünnepi ebédet varázsolhatunk a család asztalára.

sertesszuz2.JPG

Hozzávalók 3 személyre:

60 dkg sertésszűz, (4 személyre vásároljunk 2 db-ot, ami 80-90 dkg)

só, frissen őrölt tarka bors, (nagyon illik a sertésszűzre),

2 teáskanál őrült vargányagomba, vagy pár darab szárított.

2 közepes fej salottahagyma, vagy lilahagyma (20 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),

2 gerezd zúzott fokhagyma,

kakukkfű, majoránna, bazsalikom, (vagy provence-i füszerkeverék 2 teáskanál),

1 szelet teljes kiőrlésü kenyér,

1 dl tej,

2 dl tejszín vagy ízlés szerint kókusztej,

2 evőkanál kacsazsír.

A szűzérmét lehártyázzuk, majd ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük, a hússzeleteket kézzel finoman ellapítjuk..

Mindkét oldalán sózzuk, egyik oldalán borsozzuk, (a frissen őrölt tarka bors kitűnő ehhez a húshoz) majd a kacsazsíron mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.

Tálra szedjük, alufóliával letakarjuk. Az apró kockára vágott kenyeret tejbe áztatjuk.

Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kevés kacsazsírt teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5-10 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát, és a fűszereket is. A szárított vargányát megőröltem, így adtam az ételhez, az íze fantasztikusan átjött a mártásban. (Köszönet érte Zalából származó Barátnőmnek.)

Jó tanács: ahhoz, hogy a hagyma teljesen szétessen, hideg vízzel, vagy levesalaplével öntsük fel és így pároljuk tovább.

Amikor a mártás összeforrt, hozzátesszük a tejből kinyomkodott kenyeret, a 2 dl tejszínt, végül a megmaradt tejet is. A kenyér lesz a sűrítő anyag, mást nem használunk.

A hússzeleteket visszatesszük, pár percig együtt pároljuk, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak, ahogy a képen is látszik.

Dödöllével tálaltam, ennek a sütéséhez is kacsazsírt használtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr6316407054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása