Különleges, réteges, omlós csirkemell bátor nyúl konyhájából.
Egyszerűen elkészíthető, különleges ízű csirkét kapunk. Kezdőknek is nagyon ajánlom, a siker garantált.
Hozzávalók: 4 személyre
65-70 dkg csirkemell
1 nagy dobozos tejföl (330-450 g)
2 gerezd fokhagyma reszelve,
1-1 mokkáskanál majoranna, rozmaring, kakukkfű,
1 kávéskanál só, bors. (a frissen őrölt tarkaborsot használom)
4 nagy szelet feketeerdei sonka,
10 -15 dkg sajt, a tetejére reszelve.
A csirkemellet felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk.
A jénai vagy más sütőtálat előkészítjük.
A nagy dobozos tejfölt beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a fűszereket, a csirkeszeleteket megforgatjuk benne, majd ebben hagyjuk állni pár órát. (Azonnal is elkészíthető, de az állás során a fűszerek íze jobban érvényesül.)
A sütőtálba a csirke pácolólevéből pár kanállal teszünk, erre rakjuk a feketeerdei sonkát (4 szelet elég, az íze viszont fantasztikus) sorban lerakjuk a tejfölös csirkemell szeleteket. A megmaradt fűszeres tejfölt a hús tetejére simítjuk, és alufóliával lefedve 50 percig sütjük 200 fokos sütőben. Ne csodálkozzunk, ha a hús kicsit összemegy a párolás közben.
Az alufóliát levéve, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. (Ha 10 dkg trappista és 5 dkg füstölt sajtot használunk, még ízesebb lesz.) Így sütjük tovább, amíg a sajt szépen megpirul.
Sütőtől függően ez 15-20 perc.
Körete lehet főtt vagy sült burgonya, párolt zöldség és rizs. Most rizst készítettem hozzá.
A körethez a medvehagyma levele a saját kiskertünkből való.