Nagyon szép oldalast vásároltam, így azonnal tudtam, ezt egészben fogom megsütni. alul is tiszta hús volt. Gyönyörűen lehetett szeletelni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésoldalas egyben,
fűszerkeverék amit magam állítottam össze: só, őrölt tarka bors, 1 mokkáskanál majoránna, fél-fél mokkáskanál kakukkfű, rozmaring, gyömbérpor, fokhagymapor (vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma), csipetnyi gyömbér és currypor.
3 evőkanál olivaolaj vagy étolaj,
60 dkg burgonya,
3 nagyobb sárgarépa,
negyed kápia paprika szeletekben,
2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez.
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, míg a húst előkészítjük.
A közepes méretű tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk.
A sertésoldalast megmossuk, papírtörlővel áttöröljük és 2-3 centinként bevágjuk a felületét. Az alját is bemetszettem a csontok mellett, mert így a fűszerek íze jobban átjárja.
Először az oldalas alját kenjük meg a fűszerkeverékkel, majd a tepsibe helyezzük és a tetején, oldalán elosztjuk a fűszerkeveréket úgy, hogy a résekbe is jusson.
A fűszeres íz így teljesen átjárja a húst.
A tepsit alufóliával letakarjuk, fél óra múlva a húst a levével meglocsoljuk, ekkor tesszük mellé a hasábokra vágott burgonyát és a sárgarépát, amit a megmaradt fűszerrel meghintünk.
További 45 percig sütjük alufólia alatt.
A sütőt átállítom infra sütésre és alufólia nélkül 20 percig sütjük az ételt 180 fokon, közben ellenőrizzük a hús pirulását, mert az mindenkinek a sütőjétől is függ.
Tálra tesszük a kész oldalast, kicsit pihentetjük, szeleteljük, mellé rakjuk a zöldségeket.
Együtt készül az omlós hús és a könnyű, puha, ízletes köret.