Fenséges csirkecombok párolt zöldség és rizs körettel bátor nyúl módra.
A csirke nyáron is elviseli a bundát, de különlegesen finom így elkészítve.
Hozzávalók: 4 adag
8 csirke felső comb vagy 4 egész comb, (nálunk a felső comb a kedveltebb)
só, bors ízlés szerint,
2,5 dl író (vagy kefir),
20 dkg liszt, (most 2 evőkanál teljes kiőrlésü liszt és 6 kanál finomliszt volt )
1 mokkáskanál fokhagymapor, vagy1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika, pici erős paprika vagy chili is mehet hozzá,
1 teáskanál só,
fél mokkáskanál őrölt bors,
4 dl olaj a sütéshez.
Kicsit meglepő lehet, hogy író kell hozzá, de így az igazi. Ha csak tejet használunk az is megfelelő.
Irót így készíthetünk házilag:
2,5 dl zsíros tejhez adunk 1 evőkanál citromlevet vagy ecetet, elkeverjük, állni hagyjuk kb. 10 percig. (Én citromlevet használtam.)
Alternatív megoldást nyújthat a kefir használata, majdnem ugyanolyan íze van.
A csirkecombokat a a csont mellett bevágjuk, sózzuk, borsozzuk és egy éjszakán át az íróban állni hagyjuk.
Másnap a combokat a pácból kivéve a fűszeres lisztben alaposan átforgatjuk, mindenhol bőven érje a liszt.
Olajat forrósítunk, és adagonként mindkét oldalon kb. 10 perc alatt megsütjük őket. Kétszer forgassuk, hogy alaposan átsüljön. A bőr így ropogós lesz, belül pedig omlós a hús.
Jénai tálba, papírtörlőre szedjük, így semmi olaj nem marad rajta.
Párolt zöldséget és jázmin rizst készítettem hozzá. Burgonyakörettel és más salátával is remek.
Az alapreceptért nagy köszönet Gordon Ramsaynek, bár Ő a nálunk kevésbé ismert angol zellerből készített savanyúsággal tálalta.