Itt az ideje, hogy a sok finom almából süteményt készítsünk.
Omlós almás-diós sütemény
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg cukor
20 dkg margarin + 2 evőkanál kacsazsír
3 evőkanál tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 mokkáskanál rumaroma
a töltelékhez:
1 kg alma
3 evőkanál cukor
1 vanillin cukor
fél citrom leve
1 teáskanál fahéj
10 dkg darált dió
A tésztához valókat összegyúrjuk és két részre osztjuk. Könnyű, reszelhető tésztát kapunk. (A kacsazsírtól lesz még omlósabb, de ha nincs, akkor 25 dkg margarint vegyünk.)
Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és 1 dl vízzel, a cukorral, fahéjjal, citromlével megpároljuk (kb. 10 perc) majd hagyjuk kihűlni. (Tehetünk bele 3-4 szem szegfűszeget is, ezt a párolás végén kidobjuk, ízesebb, de van, aki nem szereti.) Lehet az almát reszelve és ízesítve is a tésztára tenni, kinek-kinek kedve szerint.
A közepes tepsit (20x35 cm) sütőpapírral kibéleljük és a tészta felét belereszeljük. A tésztát a darált dió felével megszórjuk, erre kerül az almatöltelék, majd ismét a dió, végül a maradék tésztát ráreszeljük.
200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Szép aranybarna színűnek kell lennie.
Kihűtjük teljesen, csak azt követően szeleteljük, mert egyébként morzsálódni fog.
Tipp: lehet a tésztát nyújtani is, de így mutatósabb. Ha nincs darált diónk, helyette használhatunk zsemlemorzsát, ami az alma levét felfogja, de így az igazi.