Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Omlós kacsasült

2014. november 03. - Takács Gyuláné Erzsike

Hét végi és ünnepi menűnek ajánlom.

Omlós kacsa comb vagy mellfilé

omlós kacsasült.jpg

Hozzávalók:

személyenként 1-1 kacsa comb vagy fél mellfilé

fél kg szőlő (fehér-fekete vegyesen)

só, bors, majoranna 

A kacsa comb vagy mellfilé bőrét késsel bekockázom, a combot csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom és a húsra rakom. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom ebben a pácban, kétszer-háromszor átforgatom.

A sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rakom a combokat és a mellfilét.

A szőlő levét  a hús alá öntöm és alufóliával lefedve sütöm kb. másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja. Ha sok zsír lenne, akkor szépen le lehet merni, de maradjon bőven szaft, mivel a köret egy részét is beleforgatom.

A fóliát levéve, a szaftjával locsolva pirosra sütöm a tetejét. (még fél óra kb.)

Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a kacsa levében átsütöm. Amig a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.

Párolt vörös káposzta 

Hozzávalók:

60 dkg piros káposzta, 1 fej lilahagyma (a sonkahagyma az igazi) 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 alma hámozva-reszelve, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál ribizli vagy birsalma lekvár.

 

A káposztát meggyalulom, lesózom. Az olajat felhevítem,  majd ráteszem a cukrot, amit 1-2 percig pirítok és a felezett, karikára vágott hagymát beleszórom. 2-3 percig dinsztelem, ezután adom hozzá a káposztát, az őrölt köményt, a hámozott, reszelt almát és a ribizli lekvárt, végül a vörösbort. Gyakori keverés mellett, közepes tűzön párolom puhára.

Az alma és a lekvár különleges ízt és szaftosabb jelleget ad. Elkészítési idő: 1 óra

Még egy kép a készítésről.omlós kacsamell.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr66860285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása