Hét végi és ünnepi menűnek ajánlom.
Omlós kacsa comb vagy mellfilé
Hozzávalók:
személyenként 1-1 kacsa comb vagy fél mellfilé
fél kg szőlő (fehér-fekete vegyesen)
só, bors, majoranna
A kacsa comb vagy mellfilé bőrét késsel bekockázom, a combot csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom és a húsra rakom. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom ebben a pácban, kétszer-háromszor átforgatom.
A sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rakom a combokat és a mellfilét.
A szőlő levét a hús alá öntöm és alufóliával lefedve sütöm kb. másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja. Ha sok zsír lenne, akkor szépen le lehet merni, de maradjon bőven szaft, mivel a köret egy részét is beleforgatom.
A fóliát levéve, a szaftjával locsolva pirosra sütöm a tetejét. (még fél óra kb.)
Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a kacsa levében átsütöm. Amig a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.
Párolt vörös káposzta
Hozzávalók:
60 dkg piros káposzta, 1 fej lilahagyma (a sonkahagyma az igazi) 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 alma hámozva-reszelve, 1 dl vörösbor, 2 evőkanál ribizli vagy birsalma lekvár.
A káposztát meggyalulom, lesózom. Az olajat felhevítem, majd ráteszem a cukrot, amit 1-2 percig pirítok és a felezett, karikára vágott hagymát beleszórom. 2-3 percig dinsztelem, ezután adom hozzá a káposztát, az őrölt köményt, a hámozott, reszelt almát és a ribizli lekvárt, végül a vörösbort. Gyakori keverés mellett, közepes tűzön párolom puhára.
Az alma és a lekvár különleges ízt és szaftosabb jelleget ad. Elkészítési idő: 1 óra
Még egy kép a készítésről.