Itt az ősz, és valami különlegeset szerettem volna készíteni egy alkalomra.
Hozzávalók:
1 kg szarvas comb
a pácoláshoz: 1 dl olaj, 1 evőkanál mustár (ha van, dijoni), 1 mokkáskanál majoranna, 1 mokkáskanál kakukkfű és 1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami a vadakhoz fontos, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).
1 dl vörösbor
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 kis doboz paradicsompüré
2 sárgarépa
1 fehérrépa
2 dl tejszín
só
A szarvas combot felszeleteljük, a hártyát 2-3 helyen bevágjuk, hogy majd sülés közben a húst ne rántsa össze. Egy tálba öntünk 2 evőkanál olajat, a hússzeletek egyik oldalát mustárral megkenjük, lerakjuk, megszórjuk a pácnál leírt fűszer egy részével, majd ezt csináljuk tovább a következő sorral. A tetejére öntjük a maradék olajat. Folpackkal letakarjuk és hűtőben 2 napig pácoljuk, közben kétszer-háromszor megforgatjuk.
A sütéskor a lábasban 1 dl olajat forrósítunk és a hússzeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt átsütjük, majd kivesszük egy tányérra.
Amikor minden szelet kész, az olajba rakjuk a füstölt szalonnát, kiolvasztjuk, rárakjuk a hagymakarikákat, 5 percig pirítjuk, majd visszatesszük a hússzeleteket.
Hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét, amit a hús páclevével felengedtünk, a babérlevelet, a fokhagymát felaprítva, a sárga és fehérrépát 4-5 centis darabokra vágva és negyedelve.
Sót csak a sülés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.
Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús.
Amikor kész, kivesszük a hússzeleteket, a babérlevelet kidobjuk, a pecsenyelét a zöldségekkel és a tejszínnel átturmixoljuk, majd a lábasba visszatéve pár perc alatt összeforraljuk.
A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük és hozzáadunk 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót. Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban és szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
A sárga burgonya a lisztesebb fajta, abból könnyebb a fánk készítése.
Áfonyalekvár illik hozzá, de ha nincs, a ribizli lekvár is finom.