Nem véletlen a név, ugyanis a süti kész hossza majdnem egy méter lesz. Ha nagy adag süteményre van szükségünk, ez biztosan beválik.
HOZZÁVALÓK: a tésztához
5 tojás
25 dkg cukor
26 dkg liszt
másfél dl meleg víz
másfél dl olaj
1 sütőpor
2 evőkanál kakaó
a krémhez:
2 puncsízű pudingpor
4 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaniliás cukor
1 evőkanál rum vagy aroma
2 tábla csokibevonó a mázhoz vagy saját csokimáz
(3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, ezt összefőzzük, végül 2 dkg vajat, vagy 2 evőkanál olajat teszünk bele, ettől fényesebb lesz a máz)
ELKÉSZÍTÉS
A tojások sárgáját a 25 dkg cukorral lassan – a víz és az olaj hozzáadásával – habosra keverjük. (Géppel természetesen gyorsabb.) A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk a masszához. A tojások fehérjét felverjük habnak, és lazán összekeverjük a tésztát.
A tészta felét kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, másik felébe tesszük a kakaót és külön kisütjük. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. (Praktikus tanács: két hosszú őzgerincformában egyszerre sütöm, így egyforma magas lesz a tészta. A süti kész hossza így majdnem egy méter lesz.)
A kihűlt tésztát az őzgerincforma bordáinak megfelelően felszeleteljük.
A krémhez a puncspudingot kevés hideg tejben 3 evőkanál cukorral csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáöntjük és megfőzzük. Kihűtjük.
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd kis adagokban a kihűlt pudinghoz adjuk, hozzá tesszük a rumot, vagy az aromát.
A felvágott sárga és barna tésztát megkenjük és váltakozva összeillesztjük.
(Sárga tészta – krém – barna tészta – krém – sárga tészta - krém…., amig a hozzávalókból tart.)
A rudat csokimázzal leöntjük, hűtőbe tesszük és másnap rézsutosan felszeleteljük.
Kiváló vendégváró, mert előre elkészíthető, finomabb is, ha áll 1-2 napig. (Már ha hagyják.)
Tipp: A nagyméretű tálca aljára (legalább 35x40cm) is tegyünk alufóliát, majd a sütit rárakva, a végekre tegyünk műanyag kardocskát vagy fogpiszkálót, hogy a tetejére rakott fólia ne ragadjon rá.