Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Méteres kalács

2014. december 18. - Takács Gyuláné Erzsike

Nem véletlen a név, ugyanis a süti kész hossza majdnem egy méter lesz. Ha nagy adag süteményre van szükségünk, ez biztosan beválik. 

meteres_kalacs.JPG 

HOZZÁVALÓK: a tésztához

5 tojás

25 dkg cukor

26 dkg liszt

másfél dl meleg víz

másfél dl olaj

1 sütőpor

2 evőkanál kakaó

a krémhez:

2 puncsízű pudingpor

4 dl tej

25 dkg margarin

20 dkg porcukor

1 csomag vaniliás cukor

1 evőkanál rum vagy aroma

2 tábla csokibevonó a mázhoz vagy saját csokimáz

(3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, ezt összefőzzük, végül 2 dkg vajat, vagy 2 evőkanál olajat teszünk bele, ettől fényesebb lesz a máz)

 

ELKÉSZÍTÉS

A tojások sárgáját a 25 dkg cukorral lassan – a víz és az olaj hozzáadásával – habosra keverjük. (Géppel természetesen gyorsabb.) A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk a masszához. A tojások fehérjét felverjük habnak, és lazán összekeverjük a tésztát.

A tészta felét kizsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, másik felébe tesszük a kakaót és külön kisütjük. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. (Praktikus tanács: két hosszú őzgerincformában egyszerre sütöm, így egyforma magas lesz a tészta. A süti kész hossza így majdnem egy méter lesz.)

A kihűlt tésztát az őzgerincforma bordáinak megfelelően felszeleteljük.

A krémhez a puncspudingot kevés hideg tejben 3 evőkanál cukorral csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáöntjük és megfőzzük. Kihűtjük.

A margarint a cukorral habosra keverjük, majd kis adagokban a kihűlt pudinghoz adjuk, hozzá tesszük a rumot, vagy az aromát.

A felvágott sárga és barna tésztát megkenjük és váltakozva összeillesztjük.

(Sárga tészta – krém – barna tészta – krém – sárga tészta - krém…., amig a hozzávalókból tart.)

A rudat csokimázzal leöntjük, hűtőbe tesszük és másnap rézsutosan felszeleteljük.

Kiváló vendégváró, mert előre elkészíthető, finomabb is, ha áll 1-2 napig. (Már ha hagyják.)

Tipp: A nagyméretű tálca aljára (legalább 35x40cm) is tegyünk alufóliát, majd a sütit rárakva, a végekre tegyünk műanyag kardocskát vagy fogpiszkálót, hogy a tetejére rakott fólia ne ragadjon rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr86995627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása