Bundás csirkemell zöldségkockával
Könnyű, színes köret a megszokottak helyett.
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé
a páchoz: 3 tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, só, bors, fél mokkáskanál pirospaprika, csipet őrölt szerecsendió.
Még 5 dkg rétesliszt a hús forgatásához.
A tojásokat felverem, hozzáadom a tejet, a lisztet, fűszereket és fél órát állni hagyom.
A csirkemell filéket folpack alatt kicsit kiklopfolom, majd sózom, borsozom és réteslisztbe forgatom.
A pácba teszem, majd a forró olajba, amit később mérsékelek, többször forgatom a húst, hogy szép piros legyen a színe. Törlőpapírra szedem, hogy az olajat beszívja.
Zöldségkocka:
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé) vagy kész zöldségkeverék
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
5 zsemle
3 tojás
fél csokor petrezselyem
só, bors, majoranna, pici oregánó
2 evőkanál olaj vagy zsír
A vegyes zöldséget kevés hús alaplével vagy vízzel, (amibe ételízesítőt tettem) megpárolom.
A levét leöntöm. A zsemlét tejbe áztatom, majd kinyomkodom.
A hagymát apróra kockázom és a felforrósított zsiradékon megdinsztelem (kb. 5 perc).
A gombát megtisztítom, apróra szeletelem és a hagymához adom, fedő nélkül párolom, míg a levét elfövi. Ráteszem a zúzott fokhagymát, sót, borsot.
Egy tálban összekeverem a zöldséget, a tojásokat, zsemléket, gombát, fűszereket, majd egy kiolajozott vagy vajazott tepsibe elterítem.
180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm, míg a teteje kicsit pirulni kezd.
Könnyű és színes köret.