Sajtos pulykacsíkok
Hozzávalók:
35 dkg pulykamell filé
fél fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 levél medvehagyma, vagy apró, fagyasztott
5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál olaj
só, fél mokkáskanál őrölt bors
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő
1 húsleveskocka
10 dkg reszelt sajt a mártásba
5 dkg reszelt sajt a tetejére
A felforrósított vajon az apró csíkokra vágott pulykamell filét fehéredésig pirítjuk (5-6 perc), hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, medvehagymát, együtt pirítjuk még 5-6 percig. Sózzuk, borsozzuk, fél liter hús alaplével felöntjük, vagy (fél liter vízhez adunk 1 leveskockát), felforraljuk, közepes tűzön főzzük 30 percig.
A tejszínhez adjuk a keményítőt, a reszelt sajtot, és a meleg húsléből 2 merőkanálnyit kivéve elkeverjük (egynemüsítjük, így nem csomós a mártás).
Újra felforraljuk, folyamatosan keverjük kb. 5 percig, ezalatt kész is az ételünk.
Tipp: érdemes medvehagymát megmosva, felaprózva a fagyasztó jégkocka tartójába eltenni, bármikor felhasználható, különleges ízt ad a húsoknak, leveseknek.
A körethez színes durumtésztát főztem ki 10 perc alatt. (Nagyon egészséges, tojás nélküli.)